FamilySearch Magyarország - Hungary
Answers
-
Megoldódott a problémám, hála Neked. Én a zöldet használtam, de vhogy átkeveredtem a sárgára, és ott teljesen el voltam veszve. De most már minden világos.
Köszönöm a segítségedet, és a teljesen világos magyarázatot :)
0 -
Magyarországi temetői fényképeket tennék föl, több temetőt fotóztam főleg Baranya megyében.
Indexelést szívesen javítanák, de csak a magyar anyakönyvekből, vagy kivándorlási iratokat, magyar nevekkel.
Anyakönyvekben eddig is javítottam, ha észrevettem hibás nevet, vagy pontosítottam dátumokat. Probléma, hogyha az illető neme (férfi helyett nő, vagy fordítva) el van írva, nincs lehetőség a javításra.
0 -
A temetői képeket az FS nem gyűjti, hanem csak a két nagy (amerikai) adatbázisból (BillionGraves és Find A Grave) időnként átmenti a linkeket. A magyar nevekkel (főleg az asszonynevekkel) egyik adatbázis sem igazán boldogul, de a Find A Grave felállítása egy kicsit egyszerűbb.
Az index-javítás többnyire még mindig egy kicsit kezdetleges az FS-en: csak bizonyos gyűjtemények bizonyos mezőire vonatkozik, és azok között sem lehet mindig úgy javítani, ahogy akarunk. (A félreolvasott de biztosra nem azonosítható helységneveket -- például, ha a "B. Kisfalud"-ot "N. Kisfalosd"-nak olvasták -- nem lehet javítani, mert a rendszer kötelez egy szabványozott helységnév kiválasztására.)
Van egy új folyamat, amivel bármelyik mezőt lehet javítani, sőt, törölni és hozzáadni is lehet, de ez eddig csak néhány Egyesült Államokbeli népszámláláson található. Gondolom, még néhány évbe fog telni, míg ez az eszköz bármelyik magyar gyűjteményre kiterjed.
0 -
A ML által hivatkozott feljegyzés a javítás után így néz ki:
Megállapítás: a helytelen név /Setény Zsuzsanna/ hangsúlyosan, pirossal jelenik meg. A helyes név /Sütő Zsuzsanna/ szinte súlytalanul, szürkén jelenik meg. Ez így összezavarja a felkészületlen kutatót.
Javaslat: elfogadott javítást követően a javított információ kéne alapértelmezés szerűen megjelenjen a képben. A javított adatot bizonyára elegendő lenne külön lehetőségként (pl. Javítás történet) elérni.
Remélem segít az észrevételem,
Füzi Péter
0 -
Füzi Péter írta, hogy: "Javaslat: elfogadott javítást követően a javított információ kéne alapértelmezés szerűen megjelenjen a képben."
Az eredeti index-javítási folyamat pontosan így csinálja: ami alapértelmezésben megjelenik, az az új, javított adat, és az eredeti, hibás indexelést csak a nyilacska megnyomásával mutatja meg.
(Az apa neve nem hangsúlyozás miatt piros, hanem azért, mert már voltam azon az oldalon. Különben kék lenne, mint a látogatatlan linkek általában.)
Sajnos az új javítási folyamat képtelen rendesen "beszélni" az index-bejegyzés részletes oldalával: nyakra-főre újabb dolgot talál, amit rosszul mutasson, például, hogy mi változott, és miről mire. Például: a feleség nevéből kitöröltem a férj vezetéknevét, de a részletes oldalon (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6NWM-RZ2J) az időpontoknál van csak nyilacska -- amiken nem változtattam az ég világon semmit.
Mivel az index-részletek oldalán nincs hibajelzési lehetőség, a javítási ablak "Feedback" fülecskéjével szoktam (néha) panaszkodni. (Nem vagyok abban egyáltalán biztos, hogy az ilyen visszajelzéseket valaha valaki elolvassa, de azért hátha.)
0 -
-
@LaszloSebok, nekem jelenleg minden bejön szépen (bár sajnos most már az elrontott katalógus-képnézővel).
Ha az FS-en valami nem akar működni, legelőször is ellenőrizni kell a böngésző "frissességét": az FS a jelenlegi és az előző böngésző-verziókat támogatja. Ha a frissítés nem segít, akkor célszerű ideiglenesen megpróbálni másik böngészővel. Ha ott működik, akkor az eredetiben kell egy kis "háztakarítás": törölni kell az FS-sel kapcsolatos előzményeket (cache és cookies).
(Ha a másik böngészőben sem működik, akkor sajnos lejárt a tudományom.)
0