FamilySearch Magyarország - Hungary
FamilySearch Magyarország - Hungary
Köszöntünk a csoportunkban, amely a családfakutatás iránt érdeklődő FamilySearch felhasználók számára létrejött segítői, információs fórum. Ha segítségre van szükséged az oldal használata során, vagy elakadtál a kutatásban, kérdezz bátran!
https://community.familysearch.org/en/group/258-familysearch-magyarorszag-hungary
Answers
-
Kedves Csoport!
Az alábbi Feljegyzésben tévesen van rögzítve a megkeresztelt gyermek anyjának a neve:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:2S1Y-S4J
Az anyakönyv szülők neve rovatában ugyan Setény Zsuzsanna szerepel, és ez került bele a Feljegyzésbe is, de azt maga a keresztelő lelkész már kijavította az Észrevételek rovatban. A javítás szerint: Az anya neve Sütő Zsuzsanna. A téves feljegyzés megakadályozza a megkeresztelt leány kapcsolását a családfához.
Hogyan javítható az ilyen hiba?
Köszönettel Márki László
0 -
Kedves László! A legtöbb esetben a rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók javítani tudják a téves indexelést. Köszönjök, hogy kijavítottad!
1 -
T. Cím!
A Magyarország/Baranya/Himesháza/Polgári anyakönyveknél a Death (Halotti) 1919, tévesen van feltüntetve. Valójában Házassági.
Üdvözlettel: Dr Vidák Judit
0 -
Kedves Judit! Köszönjük az észrevételt, javítani fogjuk!
0 -
Jónapot kívánok!
Érdeklődöm, hogy mikor nyitják meg az állami anyakönyvekhez való hozzáférést. Pl nekem Pest-Pilis-Solt-Kiskun területére van szükségem és Sükösdnél pl az elhunytak is csak 1913-ig vannak fent.
Gerebics Vince 1919.03.12-én, felesége Béres Erzsébet pedig 1931.01.10-én halt meg Sükösdön. Az állami halotti anyakönyvből láthatnám születésük helyét és idejét.
Köszönettel: Dragunné Lógó Etelka
0 -
Kedves Etelka! Olyan filmnek az elérhetőségére gondolsz, ami fentvan az oldalon, de filmtekercs ikonos, vagy olyan könyvre, ami nincs is fent?
0 -
Kedves Csoport!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy lehet-e létrehozni(és ha igen akkor hogyan) az adatbázisban nem szereplő "hivatalos" helyet, ahova esemény lokációját lehet megadni.
Egészen pontosan amit hiányolok az Alsósáp nevű Nógrád megyei település.
Ma már csak Nógrádsáp néven létezik, azonban 1928-ban Alsó- és Felsősápot vonták össze Nógrádsáp néven. Ennek okán az 1928-at megelőző időszakban eme két településre vannak bejegyezve a születések, keresztelések stb, viszont csak Felsősáp van bent az adatbázisban, mint megjelölhető "hivatalos" helyszín.
Válaszaitokat és segítségeteket előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Simák Ádám
0 -
Kedves Ádám!
Az alábbi lépéseket követve Te is javasolhatsz új helységneveket az adatbázisba felvételre.
- Lépj be a https://www.familysearch.org/research/places/.
- A képernyő bal felső sarkán kattints a + Suggest a New Place részre.
- Mielőtt folytatnád, be kell jelentkezned a Family Search oldalra.
- Válassz ki egy helységkategóriát. Angolul jelennek meg a kategóriák, mert az oldal angol nyelvű.
- Kattints a Next gombra.
- Írd be a javasolt helység nevét.
- A következő mezőbe kezdd el beírni a megye nevét, ahol a település van, esetünkben Nógrádot.
- A rendszer feldobja Nógrádot mint egységesített alakot. Válaszd ki bal egérgomb kattintással, és emeld be a mezőbe.
- A Language of Place Name mezőben javítsd át kézzel az English (en) szöveget Hungarian (hu) -ra, majd kattints a Next gombra.
- A kettőződések elkerülése érdekében a Family Search ellenőrzi, nem javasolta-e már valaki az adott helységet. Ha igen, akkor a Possible Matches felirat alatt megjelnik a helység neve, és mellette a Select gomb. Kattints rá. Ha nem, akkor a panel jobb alsó sarkában a Create Place gombra kattintva hozhatod létre a helységet. A következő oldalon meg kell majd adnod a helység GPS koordinátáit is, amiket a netről a település weblapjáról, vagy Google-be az Alsósáp GPS koordináták keresőkérdést beírva megtalálsz. Utána kattints a Submit (beküldés) gombra, és készen is vagy.
- A Family Search 24 órán belül ellenőrzi és jóvá hagyja a javaslatodat, ami ezután bekerül a keresőmezőbe a több helység mellé.
2 -
Kedves Mónika!
Köszönöm szépen a gyors és végtelenül pontos leírást a helységnév javasláshoz.
Már csak a FamilySearch jóváhagyására várok!
Köszönettel: Simák Ádám
0 -
Kedves Csoport!
az alábbi hibákat találtam, melyeket felhasználói oldaláról sajnos nem tudok javítani:
Boldogkőváralja 1895 állami anyakönyvek. https://www.familysearch.org/search/catalog/956160?availability=Family%20History%20Library
Az indexelt tartalom helységneve hibás: nem Bogács hanem Boldogkőváralja. 92-427, 432-757 oldalakon minden rekord érintett. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-Y333-97P?i=93&cc=1452460&cat=956160
Az indexelt tartalom helységneve hibás: nem Boldogkőváralja hanem Boldva. 245-662, 667-747 oldalakon minden rekord érintett. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-Y33S-751?i=244&cc=1452460&cat=956160
Javításotokat és eddigi munkátokat a közösség nevében is nagyon-nagyon köszönöm.
Üdv, Roland
0 -
@Roland David, sajnos az ilyenekből nagyon, nagyon sok van: az indexelésnél az FS-en legtöbbször nem az indexelők írják be a helységet, hanem egy előkészítő vagy befejező automata folyamat -- és ezen folyamat mindig a filmtekercs legelején található helységet használja, még akkor is, ha a filmen huszonkét rész van tizenhat különböző helyről.
A 2185292-es film első része Bogács (Borsod), tehát a második és harmadik részben található Bodókőváralja (Abaúj-Torna) is Bogácsként van jelölve.
Hasonlóan, a 2185294-es film első két része Bodókőváralja, tehát a harmadik és negyedik részben található Boldva (Borsod) is Bodókőváraljaként szerepel.
Először sok évvel ezelőtt jelentettem ilyen hibát (az időpont azonosításához: amikor az indexelés még különálló programban történt, nem böngészőben), és még eddig egyik sem lett kijavítva. Például: helyesen Gönc, Abaúj-Torna, az indexben Rudabánya, Borsod (https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-Y337-PBD?i=1).
0 -
Kedves Csoport, létrehoztam egy fejlesztési javaslatot a Familysearch közösségi felületén, kérlek szavazatotokkal segítsétek, hogy létrejöjjön egy olyan beállítás, amivel a névsorrend probléma megszüntethető lehetne:
A javaslat szerint a nevek alapértelmezett megjelenítése az oldal nyelve szerint történne, nem pedig az adott névhez beállított nyelv szerint. Ezzel a lehetőséggel megszüntethető lenne az a konfliktus, hogy a régi felhasználók angol [keresztnév][családnév] és az újabb felhasználók magyar [családnév][keresztnév] vegyesen szerepeljenek egy családfán.
Már én is kaptam néhány visszajelzést, hogy az adott családfakutatót/felhasználót zavarja, hogy az egyes nevek nyelvbeállítását valaki átállította. Mivel lehetetlen igazságot tenni, ezért született meg ez a javaslat. A lap alján lehet szavazni és kommentelni: FEJLESZTÉSI JAVASLAT.
0 -
Kedves Roland! Személy szerint egyetértek a javaslatoddal, továbbtani fogom a fejlesztő mérnökeink felé is "hivatalos" formában. :-)
0 -
Unfortunately, my Hungarian is poor but I can still read it well enough.
Hopefully this is the place that this issue can be fixed or know who can.
I need to pass on a good sized indexing issue.
This concerns digital film/folder 4660093, image 398, document page173:
Small issue- last two male child is indexed as female.
Much larger issue- the whole page, 16 entries, indexed the godparents as parents.
Thank you,
Charles Biller
0 -
Here is a direct link to the page.
0 -
- 2. Step: you can select the part in the document that proves the need for correction
1 -
Thank you very much. I missed that "Edit" box as I was looking for how to edit from previous edits.
Charles
0 -
I followed directions to change the indexed sex but that is not yet available as the last two males on that page is indexed as female. :)
0 -
Dear Charles,
Users can correct these, name, baptismal date, place of baptism, father's name, and mother's name. Unfortunately sex can't be corrected in this way. Your request has been sent to my companions.
Best regards:
Orsolya Gazsi
0 -
Szép napot!
Az alábbi hiányosságokat találtam Nagykázmér római katolikus anyakönyv mikrofilmekben:
- születés: 1855-1863
- házasság: 1855-1895
- halálozás: 1855-1865, 1880-1895
Všechsvätých római katolikus anyakönyvek mikrofilmje csak 1844-től található meg, nekem 1836-ra, illetve az azt megelőző időszakra lenne szükségem.
Hogyan lehet ezt jelezni? A hiányzó időszakok miatt megakadtam a kutatásban.
Üdv: Tibor
0 -
Kedves Tibor! Az adatbázisunk nem teljes, ha nem találod az oldalon ezeket az anyakönyveket, az azt jelenti, hogy nincs a FamilySearch birtokában a keresett könyvekről mikrofilm felvétel.
0 -
Üdv!
A # 004499318 Mikrofilm 1-5. item összes névindexe (több ezer lehet) tévesen Tatárszentgyörgynek van indexelve, pedig az helyesen Tápiószentmárton.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-YSJZ-DPK?i=1&cc=4133831
Az ilyen tömeges indexelési problémák jelzésére akár lehetne egy külön "gomb" is
0 -
A # 004552128 Mikrofilm összes névindexe (több ezer lehet) tévesen Kerekegyházának van indexelve, pedig az helyesen Jászárokszállás.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9398-N36W-T?i=5&cc=1743180
0 -
A # 004665910 Mikrofilm 746 oldala szintúgy hibásan Kerekegyházának van indexelve Jászárokszállás helyett.
0 -
Kedves Kutatótársak!
Kb fél éve (mióta az új verzió van), a keresésnél csak az újonnan indexelt adatok jönnek elő. A régebbi indexelések, ill. akik már a családfához vannak csatolva, nem jönnek elő. Másnál is ilyen a keresés?
A régi verzióban azt szerettem, hogy ha rákerestem X.Y-ra kiadta a szüleit, a házastársát és a gyerekeit egy sorba szedve. Nem lehetne ezt visszaállítani?
0 -
Nem, másnak (pontosabban nekem) nem ilyen a keresés: ugyanúgy megtalálja az évtizeddel-ezelőtt indexelt kereszteléseket, mint a tavasszal-közzétett robot-indexelést. A már-csatolt bejegyzéseket családfa-darabka ikonnal jelzi.
0 -
Ha egyszer kiadná azt amit keresek, akkor ott van nekem is a családfa ikon. De sajnos nem adja ki a keresett személyt :( (pl. Radnai György, 1920 Szurdokpüspöki) Tudom, hogy ott van, mert én raktam be, de nem jön elő :(
0 -
1920 Szurdokpüspökiből egyedül a polgári halottak vannak az FS-en, és azok között nulla Radnai (ötven bejegyzés összesen, átlapoztam), tehát érthető, ha nem talál semmit...
Mit jelent az, hogy "én raktam be"? Te indexelted? (Hol és mikor? Az "emberalapú" indexelés még sosem járt sem Hevesben, sem Nógrádban.) Ha te raktad a közös családfára, akkor talán azért nem találtad, mert a telefonkönyvben kerested a pörköltreceptet. :-/
Talán ő lesz az: https://www.familysearch.org/tree/person/details/K2SY-NJP ?
A kavarodás amúgy érthető: a két keresőfelület majdnem egészen egyforma, hiába, hogy teljesen különböző adatbázisban keresnek.
1 -
Igen, ő az, és én raktam a családfára. De hogy jött ez elő Neked?
Egyébként ezer hála és köszönet, hogy foglalkozol a problémámmal :)
0 -
Elnézést, hogy tegnap nem részleteztem tovább. Tehát az FS dzsungeljében két fő olyan rész van, ahol névre lehet keresni: Keresés - Feljegyzések (Search - Records) és Családfa - Keresés (Family Tree - Find). Mint írtam, a két felület majdnem teljesen egyforma. (Az egyik sárga, a másik zöld.) A keveredést tovább növeli az, hogy a családfa keresés a Keresés - Családfa (Search - Family Tree) menüponttal is elérhető.
A Feljegyzések kereső az indexelt feljegyzésekben keres. Jelzi, ha a feljegyzés már csatolva van a családfához, és azt is jelzi, ha a súgó ("feljegyzési ajánló") talált rá egyezést a fán, de ezek csak kapcsolatok: maga az adatbázis egészen más faj, mint a családfa. Sokan csak erre használják az FS-t, és a családfát valahol máshol vezetik (ahol általában egyéni fákról van szó, nem az FS közös felállításáról).
A Feljegyzések kereső nem talál(hat) semmit, ha a feljegyzés nincs feldolgozva (indexelve) az FS-en. Ez magyar vonatkozásban pár évvel ezelőtt azt jelentette, hogy csak katolikus és református kereszteléseket lehetett névre keresni. Manapság évente többször is közzé tesznek újabb indexeket, amiket az FS indexelő felületén soha nem láttunk, tehát az az általános feltételezés, hogy robot indexelésről van szó -- de bárki is indexeli ezeket, azt jelentik, hogy most már evangélikusokat is lehet találni, és házasságokat és halálokat is, egyházi (1895 előtti) és polgári anyakönyvben is.
A Családfa kereső a közös családfán keres, aminek tartalma nagyjából független az anyakönyvek vagy egyéb források feldolgozottságától. ("Nagyjából" azért, mert a régi indexeket -- mint például a katolikus és református kereszteléseket -- egy előző felállításban egy-az-egyben felvitték a fára, és ezeket az adatokat 2012-ben áthozták a mai rendszerbe.) Radnai György profilját ezzel a keresőval találtam meg.
0