dotaz rodokmen
Dobrý den,
jsem zjistila že mi někdo doplnil můj rodokmen o plno lidí nejméně za 200let jak je to možné bez mého souhlasu?nebo když to najde shodu spojí se to automaticky??to se mi moc nelíbí.můžete mi prosím říct jestli se to děje běžně nebo došlo k nějaké chybě
děkuji šárka pompová
Answers
-
Try not to think of it as "your tree". Like I say, at sites like FamilySearch and Wikitree, you don't have a tree of your own and there is no "home person" or tree owner. It may list the people who have made changes or originally added that ancestor, but that doesn't mean you have any ownership or control of the data or that people should ask you for permission before editing it (by ownership, I don't mean in the legal sense, obviously). All the data there is open for anyone to edit/add/remove and if someone shares an ancestry with you, then it's their ancestry too, and so on sites like this, they will edit/add/remove to it. In this particular case, the person may have been mistaken about a shared ancestry with you and wrongly mixing his ancestors up with yours, but those are the kinds of mistakes you open the data up to when you use a universal tree like FamilySearch or Wikitree. Ancestry does not use a universal tree (they used to have something called One World Tree which attempted to build one big tree from public member trees - but it merely copied the data, members still had control over their own trees and in any case, they discontinued it). When you create a tree at Ancestry, you can make it private (no one but you and those you give permission to can view it) or public (any paying subscriber can view it), but even public trees can only be viewed by others, not edited, unless you give someone contributor/editor status.
Read more: https://www.city-data.com/forum/genealogy/2865016-people-changing-my-tree-familysearch-org.html
Snažte se na to nemyslet jako na „váš strom“. Jak říkám, na stránkách jako FamilySearch a Wikitree nemáte svůj vlastní strom a neexistuje žádný „domácí člověk“ nebo vlastník stromu. Může obsahovat seznam lidí, kteří provedli změny nebo původně přidali tohoto předka, ale to neznamená, že máte jakékoli vlastnictví nebo kontrolu nad daty nebo že by vás lidé měli před úpravou dat požádat o povolení (vlastnictvím nemyslím samozřejmě v právním smyslu). Všechna data tam může kdokoli upravit/přidat/odebrat, a pokud s vámi někdo sdílí původ, pak je to také jeho předek, a tak na stránkách, jako je tento, je bude upravovat/přidávat/odebírat. V tomto konkrétním případě se daná osoba mohla mýlit ohledně sdíleného původu s vámi a nesprávně smíchat své předky s vašimi, ale to jsou druhy chyb, kterým otevíráte data, když používáte univerzální strom, jako je FamilySearch nebo Wikitree. Ancestry nepoužívá univerzální strom (dříve měli něco, čemu se říkalo Strom jednoho světa, který se pokoušel postavit jeden velký strom z veřejných členských stromů – ale pouze zkopíroval data, členové měli stále kontrolu nad svými vlastními stromy a v každém případě přerušil to). Když vytvoříte strom v Ancestry, můžete jej nastavit jako soukromý (nikdo kromě vás a ti, kterým dáte oprávnění, jej nemůže zobrazit) nebo veřejný (může jej zobrazit každý platící předplatitel), ale i veřejné stromy mohou zobrazit pouze ostatní, neupravováno, pokud někomu neudělíte status přispěvatele/redaktora.
Přečtěte si více: https://www.city-data.com/forum/genealogy/2865016-people-changing-my-tree-familysearch-org.html
1