Családfa
Tisztelt Familysearch!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történik akkor, ha valaki a már tíz éve csinosítgatott, általam feltöltött adathalmazt a nagy közös fába kérdés nélkül elkezdi össze-vissza teljesen hibásan törölgetni, összevonni stb.? Kezdjem el visszacsinálni, kezdjem előről?
Best Answer
-
Nem a címzett vagyok, csak egyszerű felhasználó, de a helytelen változtatások megelőzésére és kijavítására vannak javaslataim.
Először is, az adathalmazban a források is fent vannak? Az emberek általában kevésbé változtatnak olyan adatot, ami tisztán látszik a csatolt forrásokból. (Nem mindig, de általában.)
Másik: a hibákat okozó felhasználónak lehet üzenetet küldeni az FS-en keresztül. Meg lehet kérdezni, hogy kit tévesztett össze kivel, vagy miért hitte, hogy a változtatásai helyesek. Ha ez kellően udvariasan van tálalva, akkor előfordul, hogy a felhasználó hajlandó lesz besegíteni a hibás változtatások visszacsinálásában. (Persze sajnos a leggyakoribb válasz a síri csend.)
Harmadik: a közös fa mindent megőriz a változtatás-listákban. Kicsit nehézkesen ugyan, de mindent vissza lehet tenni belőle. Használatánál azt kell észben tartani, hogy nem "visszacsinál", hanem "újracsinál": nem az új, hibás változtatást kell benne megtalálni, hanem a régebbi, helyes hozzáadást.
A legnehezebb kijavítanivaló a helytelen összevonás. Ritka esetben még nem történt az összevonás óta semmi más változtatás, tehát még meg van a visszavonási lehetőség, de sokkal gyakoribb, hogy ez már nincs, és csak visszaállítani lehet az összevonás által törölt profilt. Ezután javítani kell a családi kapcsolatokat, a forrásokat szortírozni kell, stb.
Amikor valaki az egyik burgenlandi evangélikus ősöm szüleit összevonta egy ugyanolyan nevű, de felső-osztrák katolikus házaspárral, én bevallom: lemondtam az eredeti profilokról, töröltem a helytelen szülői kapcsolatot, és új profilt csináltam az ősöm tényleges szüleinek. Ez sokkal rövidebb volt, mint a tizenkét csatolt gyerekkel való küszködés. (Nem mindegyik volt ugyanott keresztelve, tehát azt hiszem, az a felhasználó nem csak az én házaspáromat tévesztette össze az övével.) Gondolom, hogy másképp döntöttem volna, ha egy alaposabban-kikutatott ágamról lett volna szó.
1
Answers
-
Kedves Julia Szent-Györgyi!
Köszönöm a javaslatokat! Természetesen amihez tudtam forrást csatolni csatoltam. A szóban forgó személyekhez több tucat is volt csatolva. Sajnos olyan frusztrált lettem, mivel még nem mentettem le mindent a gépemre, csak itt "tároltam" az infókat, hogy kellő udvariaskodás híján a síri csend marad és az, hogy kezdhetem "újracsinálni".
Tulajdonképpen az jutott eszembe, hogy valamiféleképpen lehetne ezt szabályozni, hogy ki, mikor és hogyan tud a közös fán dolgozni, abban változtatásokat eszközölni, hogyha valaki már egyszer helyesen kikutatta és feltöltötte, akkor csak közös engedélyezés után lehessen újabb változtatásra áment mondani az esetlegesen felbukkanó újabb infók fényében, hogy hasonló "belebarmolások" ne történjenek.
Persze ez nem most lesz, ez már egy régóta fennálló probléma a familysearch-n, de eddig nem hittem, hogy velem is megtörténik. Azt hiszem én is a lemondást választom inkább. Felszámolom az itteni fával való küszködést és inkább csak a gépemen mentem a dolgokat.
0 -
A változtatások korlátozása vagy szabályozása gyakran-ismételt javaslat az FS fórumain, de nem tartom valószinűnek, hogy valaha ilyen irányba fognak lépni; filozófiai és kivitelezési akadályai is vannak. Az FS fája alapvetően nyitott: bárki módosíthat rajta majdnem bármit (bejelentkezés után). Ez a felállítás úgy tudom, hogy legalább részben vallási alapú, tehát nem hiszem, hogy változni fog. A kivitelezési akadályok ott kezdődnek, hogy ki állapítaná meg, és hogyan, hogy ki nyúlhat mihez? Az FS fája óriási adathalmaz, és az FS-nél állandó a munkaerő-hiány.
A másik közös-családfás oldalakon (például WikiTree és Geni) vannak profil-gazdák és egyéb korlátok, de mindig vannak hátrányok. (Kezdve azzal, hogy a magyar vonatkozású források túlnyomó része az FS-en van.)
0