anyakönyv vagy keresztlevél
Üdvözlet Kedves segítők és keresők!
Kicsit elvesztünk a keresésben!
Eljutottunk a dédinagymamáig de onnan teljesen elvesztünk.Amit tudunk hogy 1887-ben született, 2 gyermeket szült Istvánt Ecseren 1913.04.21.-én a másik gyereket Ilonát Ecseren 1915.01.09.én. A gyerekek az édesanyjuk családi nevét kapták találtunk egy Ilona házassági papírját ahol csak anya van megjelenítve.
Tudnátok segíteni merre induljunk?
Sajnos Édesapám halálával derült ki, hogy a családnevünk elvileg Konc(z) Z nélkül.
Ezért keressük a dédmama születési anyakönyvét hogy végre vissza tudjuk állítani a nevűnket!
Köszönjük a segítséget előre is!
Answers
-
És a dédinagymama neve .... ?
Ecser Pest megye, tehát a polgári anyakönyvek nincsenek interneten, ezért nem tudom a neveket a dátumok alapján pótolni.
0 -
Koncz Terézia a dédnagymama neve.
Az Ecseri anyakönyvben a két gyerek másként lett anyakönyvezve. István nagyapánk Konc-ként, Ilona a második gyerek Koncz-ként. És sajnos az 1887 születése sem biztos mert az van a születési anyakönyvükön a gyermekeinek hogy akkor 26 éves volt, de sajnos a 2 gyereknél is ez volt írva :(
Sajnos lehetséges hogy a dédnagymama nem is Ecseren született.
Nem tudom merre tudunk elindulni,
0 -
Hát igen: az FS indexeiben több, mint száz találat van Konc(z) Teréz(ia) születésére az 1880-as években Magyarországon, de sajnos egy sincs Ecseren.
Valószinűtlen, hogy a dédi keresztelése bármit lerendezzen a név helyesírásáról: a 19.-ik században majdnem 100%-os az esély, hogy 'cz'-vel írták. (De előfordulhat 'tz'-vel is.) 1903-ban adták ki az első olyan helyesírási szabályzatot, ami a c használatát írta elő a korábbi cz helyett, de ez csak az iskolákra vonatkozott. Az Akadémia csak 1922-ben követte a példát. (Addigra már majdnem mindenki átváltott: kb. az első világháború az általánosan-megfigyelhető határvonal.)
1