czytelność personaliów na wydruku wykresu wachlarzowego
Dzień dobry!
Proszę o informację, w jaki sposób można dostosować widok wykresu wachlarzowego drzewa genealogicznego tak, aby zachowana była całkowita widoczność imion i nazwisk na wydruku.
Wybierając wyżej wymieniony typ wykresu otrzymuję w pełni czytelny widok na stronie https://www.familysearch.org/tree/pedigree/fanchart/LY8M-DBX, jednak chcąc wydrukować wykres uzyskuję plik pdf, w którym długie nazwiska dalszych przodków są przedstawione fragmentarycznie, np. "Wojcie..." zamiast "Wojciechowska", "Zgorze..." zamiast "Zgorzelska" (pliku nie jestem w stanie załączyć ze względu na ograniczenia co do rozszerzenia).
Wdzięczna będę za wskazówki.
Z poważaniem
Anna Jurek
Answers
-
Dobry wieczór,
Dla pewności, że dobrze rozumiem problem, poproszę o dodatkowe wyjaśnienie - czy widok fragmentaryczny długich nazwisk pojawia się na wydruku z drukarki czy w pliku pdf ?
Jeśli to możliwe, proszę załączyć tylko wycinek ze skróconym/i nazwiskami , być może będę musiał skonsultować z działem technicznym.
z poważaniem,
FamilySearch
0 -
Dobry wieczór!
Dziękuję za odpowiedź. Fragmentaryczny widok długich nazwisk pojawia się już w pliku pdf, jak niżej.
Jednocześnie chciałabym zapytać, czy możliwa jest rezygnacja z napisów "Deceased" na wykresie.
Z uszanowaniem
Anna Jurek
0 -
Dzień dobry!
Co do drugiego ze zgłoszonych problemów, być może przynajmniej istnieje możliwość zastąpienia na wykresie słów "Deceased" i "Living" ich polskimi odpowiednikami.
Z wyrazami szacunku
Anna Jurek
0 -
Zanim odniosę się do obu problemów, proszę o informację w którym pokoleniu wykresu pojawiają się skrócone nazwiska ?
0 -
Dzień dobry!
W przypadku tego konkretnego wykresu skrócenie nazwisk zawierających więcej niż 9 liter występuje w 5. i 6. pokoleniu przodków, jednak w pokoleniu 4. nie ma jak dotąd osób, których imię bądź nazwisko zawierałoby więcej niż 10 znaków.
Z pozdrowieniami
Anna
0 -
Czy pokolenie 6. jest obecnie ostatnim dla tego wykresu ?
0 -
Tak, pokolenie 6. aktualnie jest ostatnim na przedmiotowym wykresie.
0 -
Dziękuję za dodatkowe informacje. Zasięgnąłem języka u źródła i sam również otworzyłem kilka wykresów kołowych dla losowo wybranych osób aby przypatrzyć się różnym wykresom . Odpowiadając na zadane pierwsze pytanie:
Patrząc na wykres z pewnością rzuciło się Pani w oczy, że w każdym pokoleniu rozmiar pola danych jest inny. Zróżnicowanie rozmiarów pól jest niezbędne aby wykres objął 7 pokoleń. Im dalej od centrum tym pola są węższe co ma wpływ na ilość znaków mieszczących się w danym polu. Im węższe pole tym mniej znaków pomieści. Za znak uważany jest każdy symbol + spacja a więc: imię / spacja/ nazwisko. Drugi aspekt to szerokość znaków - najczęściej liter, są szersze i węższe. Widać to dobrze na przykładzie obu podanych danych :
Franciszka Zgorze... - łącznie zmieściło się 17 liter i wielokropek - 3
Marianna Wojcie.... - łącznie zmieściło się 15 liter i wielokropek - 3. Różnica wynika z faktu, że litery M i W są szersze niż litery F i Z.
Stwierdziliśmy, że pola 6 i 7 pokolenia mieszczą nie więcej niż 20-18 znaków, im bliżej centrum tym więcej znaków się zmieści. Jak można wybrnąć z tej sytuacji ?. Idealnego rozwiązania nie ma ale w tych przypadkach przed wydrukiem proszę rozważyć skrócenie w drzewie imion ; z Marianna na Maria i ewentualnie Franka lub Frania i sprawdzić zapis nazwisk. Po wydruku przywrócić zapis imion.
Proszę zerknąć na jeden z moich przykładów 7 pokolenie - Wielebny Nathan.... ( brak całego nazwiska)
Drugie pytanie :
Jeśli wybierze Pani j. polski / u dołu strony/ wtedy bez zmiany w karcie osobowej wyświetlone zostaną polskie odpowiedniki : żyjący / zmarły. Nie jest możliwe usunięcie kategorii żyjący/zmarły - tak jak daty są elementem identyfikacji osoby w kontekście światowego charakteru bazy.
Życzymy Pani owocnych poszukiwań i rozbudowania drzewa rodzinnego.
Pozdrawiamy,
FamilySearch
0 -
Dzień dobry!
Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia i życzenia.
Ograniczoność miejsca w wyższych rzędach wachlarza jest dla mnie zrozumiała, jakkolwiek należałoby w tym kontekście wziąć również pod uwagę format wydruku. Wybierając odpowiednio duży, na przykład A2 lub większy, przy 6. pokoleniach uzyskałoby się pełną czytelność nazwisk ze względu na odpowiednio duży rozmiar czcionki; być może nawet na A3 efekt byłby zadowalający.
Zakładam, że istnieje w tym względzie pole manewru pozostawiając tę kwestię pod Państwa rozwagę.
Z pozdrowieniami
Anna Jurek
0 -
Opcje wydruku są elementem funkcjonalności, które FamilySearch na bieżąco rozwija pod kątem rozbudowy drzewa rodzinnego.
0 -
Dziękuję za odpowiedź.
Mam nadzieję, że w tym względzie doczekam satysfakcjonujących mnie rozwiązań. Drukując wykres nie chciałabym bowiem uciekać się do zdrabniania imion, a uzyskać je w pełnym brzmieniu.
Z niecierpliwością więc wypataruję nowych funkcjonalności.
Anna Jurek
0 -
Z pewnością będzie to oczekiwane ułatwienie
0 -
Dziękuję.
0