Home› Ask a Question› Other Languages› Polski - Polish

Nazwy miejscowości i kraju przed Rozbiorami

Wojciech8200
Wojciech8200 ✭
December 18, 2025 in Polski - Polish

Dzień dobry. Czy macie jakieś sensowne opcje wyboru ustandaryzowanej nazwy miejscowości i kraju dla przodków żyjących w Polsce przed Rozbiorami? Widzę, że dalecy krewni z USA wpisują Cesarstwo Niemieckie (powstałe w 1871 roku) dla przodków urodzonych w Polsce w XVII i XVIIIw. Ja też nie widzę sensownego wyboru standardowego. Może można zgłaszać to komuś kto zajmuje się standaryzacją?

0

Answers

• lindsayanngermer1
    lindsayanngermer1 ✭
    January 7
    Nie mówię po polsku, ale skorzystałem z tłumacza Google. Mam nadzieję, że to odpowie na 
    Twoje pytanie dotyczące ustandaryzowanych nazw miejsc. Nie powinniśmy używać nazwy 
    Cesarstwo Niemieckie. Proszę o odpowiedź, jeśli potrzebujesz dalszej pomocy, 
    a ja postaram się znaleźć kogoś, kto Ci pomoże. Dziękuję za cierpliwość.

Rozsądne opcje standaryzacji nazw Zalecaną praktyką w FamilySearch jest używanie

podziałów administracyjnych i nazw obowiązujących w czasie, gdy miało miejsce dane

wydarzenie (np. narodziny, ślub, śmierć). Dla XVII i XVIII wieku

(przed rozbiorami lub w początkowym okresie rozbiorów): Krajem powinna być zazwyczaj

Rzeczpospolita Obojga Narodów lub po prostu Polska, z odpowiednimi jednostkami

administracyjnymi (np. konkretne województwo, powiat, parafia).

Po rozbiorach (od końca XVIII wieku): Miejsce to podlegałoby odpowiedniej władzy

okupacyjnej w danym czasie: Prusy (później część Cesarstwa Niemieckiego po 1871 r.,

ale w dokumentach przodków z XVIII wieku używano by jurysdykcji pruskiej).

Imperium Rosyjskie (szczególnie region Królestwa Polskiego po 1815 r.).

Imperium Austriackie (szczególnie region Galicji).

0
Clear
No Groups Found

Categories

• All Categories
  • 45.1K Ask a Question
  • 3.7K General Questions
  • 613 FamilySearch Center
  • 6.9K Get Involved
  • 687 FamilySearch Account
  • 7K Family Tree
  • 5.6K Search