'Compare a face' - funkció ismertetés?
Saját családfa kutatásom részeként megtaláltam és kipróbáltam ezt a funkciót. Az eredmény a hasonlóság mértéke, mint %-os érték, roppant egyszerűnek tűnik. A funkció értelmezése mégis felvet néhány kérdést. Például: a funkció két képet hasonlít össze mindentől függetlenül (amiből az egyiket történetesen a bejelentkezett felhasználó családfájának felmenői ágairól veszi); vagy a kiértékelés figyelembe veszi a személyes profilok közötti rokoni távolságot? A % értelmezéshez létezik-e páldául kategorizálás (hasonlóan a DNA teszteredményhez), ami irányt mutathat, hogy a két személy közötti rokoni kapcsolat mennyire közelinek vagy távolinak becsülhető? Minél jobb az összehasonlított portrék képminősége, nyilván annál megalapozottabb lehet a kapott eredmény - ésszerűen lehet-e egy megfogalmazott elvárás a használt portré minőségének minimum szintjére? … és egyebek.
Ilyen meggondolásokkal érdeklődöm: létezik leírás a funkcióról, ami részleteket mond a működésről és a helyes használatról? (Körülnéztem ezt keresve, de csak kérdéseket, beszélgetéseket találtam a community-n.)
Köszönöm, ha segítesz.
F. Péter
Best Answer
-
Annak idején (most már jópár évvel ezelőtt) kipróbáltam egy ilyet ugyanarról a személyről készült két felvétellel. A program megállapította, hogy nem rokonok. (Ha jól emlékszem, a fényképek különböző korban ábrázolták a személyt, de a fő különbség az volt, hogy az egyiken félig oldalra fordult, a másikon egyenesen előre.) Persze gondolom (remélem!) hogy azóta javultak az ilyen programok képességei, de azért mégse várnék tőlük többet, mint egy kis szórakozást.
Az FS szolgáltatásáról én sem találtam részletes leírást, de értelmezésem szerint az általa megadott százalék kizárólag a képeken alapszik, vagyis egyező pixeleket vagy arcvonásokat számol, nem rokonsági fokokat.
1
Answers
-
Köszönöm, Julia a tapasztalatot. Nos, ma már lényegesen jobb a helyzet. Azt gyanítom, hogy itt az elemzésben már MI aszisztál - vagy teljes egészében ő végzi az értékelést. A jelen megoldás a beadott képet a családfán sok felmenőre megvizsgálja (ismeretlen a merítés terjedelem), és a legmagasabb %-ú családtagok képeit adja eredményként.
Én is lejátszottam az általad ismertetett tesztet apám egy felvételével. Az egy új, fiatalkori felvétele volt, egy igazolványkép. Más életkor, más beállítás, más haj - és felismerte apám letárolt, 55 év körüli korban készült arcképét 100%-ra értékelve! Ha a funkció nem veszi figyelembe a családfa mutatta relációt (amit te is állítasz), hanem csak véletlen vizsgálgatja az ősök képeit, akkor ez az eredmény magáért beszél: nagyon jó! Ha legalább "fél szemmel" figyelembe veszi a családfán belüli pozíciót, akkor már nem annyira meglepő ez az eredmény.
Az alkalmazhatóságot tekintve vélhetően tömeges eset, hogy egy felirat nélküli portréról kellene a tulajdonosnak eldönteni, kit is ábrázol? Ehhez lehet a compare-a-face funkció jó támogatás. Kérdésem egy valós ilyen esettől érkezik. Kaptam egy idegenből érkezett portré fotót, amiről el kéne dönteni, hogy családfámba tartozó személyről van-e szó, vagy nem?
El tudom képzelni, hogy a funkció eleinte csak deszert szolgáltatásként jelent meg a FS kínálatában. De később, amikor érettebbé vált a funkció működése, és megbízható a találati valószínűség, illene ismertetni a site gazdájának a funkció alkalmazását és határait.0