Index rossz működése
Tisztelt Segítők, Számítástechnikusok, Programozók, Bárki!
Tapasztalatom szerint nagyon-nagyon rosszul működik az új index! Sok problémám van vele, de másoknak is! Itt egy link, ahol Anna és Georgius születése látható, Selmeczbánya, Banska Stiavnica. A filmszám: 5016449.
Viszont ezen a filmszámon az indexben megadott születési adatok (Georgius: 1731.04.04. és Anna: 1736.03.11.) az anyakönyvben a megfelelő éveknél nem találhatók!
Nem stimmel az indexnél a 41. képszám - ha ezt írom be az anyakönyv képszámához, ott 1721. év van. És mi az a 379 szám? Hol található az indexben a filmszám? Ez így teljesen használhatatlan!
Javítani sem lehet pl. az apa nevét - kapcsolatok információjánál semmit sem lehet csinálni.
Tisztelettel kérem, világosítsanak fel, hogyan s mint lehet használni az ÚJ indexet? Senki sem tudott még segíteni sem a Fb-on, sem ezen a segítségkérő oldalon.
Köszönettel várom válaszukat!
Üdvözlettel: Borsos Józsefné Magdi.
Best Answer
-
Csak a képnéző-és-indexjavító felület új, nem az index maga. Azért változott, mert az új felület többet tud -- vagy kéne tudjon, elvileg. Az a baj, hogy túl sok mindent próbálnak egyberakni, és ezáltal semmit sem tud jól. Lassú, komplikált, és állandóan újabb hibákkal jön elő.
Tehát, az apa nevének javítása... Megtalálom mondjuk "Georgius Pasolcsik"-ot az indexben és megnézem a részletes index-oldalt (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDN7-7ZK). Ha ott a képre vagy a javítás gombra ("Edit") kattintok, akkor az indexjavító felület (a jobboldali oszlop) csak őt mutatja.
Az "alapvető információ" (Essential Information) utáni ceruzára kattintva ki tudom javítani György vezetéknevét (Paholcsik-ra), de Gáspárét nem. Ahhoz fent a sötét csík bal oldalán meg kell nyomjam a "vissza" nyilat (hiába, hogy még nem voltam ott soha, tehát helytelen a "vissza" jelölés), és az így megjelenő "indexelt adatok" (Indexed Data) listán legörgetve megtalálom a félreindexelt családot.
Az apára kattintok, és becsúsztatja az ő adatait a jobboldali oszlopba.
Ha itt az Essential Information utáni ceruzára kattintok, akkor Gáspár adatait hozza fel, és ki tudom javítani a vezetéknevét.
A javítófelület sajnos képtelen helyesen kommunikálni a részletes index-oldallal: jelenlegi állapotjában mutatja ugyan a javítást -- de csak a javított változatot, semmiféle jelzéssel, hogy volt valaha változtatva.
Mondjuk ez még mindig jobb, mint amit korábban csinált (vagy talán most is, más mezőkkel?): a javítást mutatta eredetiként, és az eredeti, hibás indexelést mutatta javításként.
0
Answers
-
Magdi, nekem minden ott van pontosan úgy, ahogy az index írja.
György, 1731 április 4, Philip Mátyás és Anna fia, Kolpachon (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDN7-78Q), az 5016449-es digitális képcsoport 120-ik képkockáján (az összesen 379-ből).
Anna, 1736 március 11, Philip Mátyás és Anna leánya, Kolpachon (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDN7-MGN), ugyanazon képcsoport 41-ik képkockáján.
(Az évszámok mindkét esetben az előző képen láthatóak.)
Mondjuk, a "házszámozás" változhat. Például ha a képnéző internet-címéből kitörlöm a kérdőjelet és az utána következőket, akkor a régi képnézőre vált, a mérföldkövekkel, amiben másképp vannak csoportosítva a dolgok, tehát más a képkocka-számozás is.
Ezenkívül még van harmadik "címzés" is, amire a régi nézőben az első mérföldkő (vagyis a gyűjtemény megnevezése) utáni háromszög megynyomásával lehet váltani. Jelen esetben a mérföldköves és a filmszámos csoportosítás egyforma.
Ah! Így kivilágosodik a hiba: az index részleteiben nem egyezik a számozás a csoportosítással. Az 5016449-es digitális képcsoportból nem a 41-ik kép kell, hanem a 276-ik. Gondolom, hogy a csoportszám végére biggyesztett "_002_M96W-16B" kéne jelezze, hogy a 41 a 379-ből van, nem a teljes 684-ből, de sajnos ez csak számítógép által értelmezhető kód, nem egyszerű emberi által, és ráadásul nincs is hova beírni vagy bemásolni.
Tehát az új képnéző-és-indexjavító felület hibáihoz hozzá kell adni, hogy lehetetleníti a helyes képkocka-azonosítást, mert másképp csoportosít, láthatatlanul/háttérben..
0 -
Kedves Julia!
Először is köszönöm szépen a gyors válaszodat!
Így már érthető: a lényeg 1., hogy kérdőjelig kitörölni mindent, akkor adja meg az igazi anyakönyvi oldalt. 2. az említett harmadik címzésnél a filmszám utáni háromszögre kattintva lehet ide-oda váltani az index és a "valós" anyakönyv között - ez tartalmazza az igazi képszámot.
Az indexnél hol lehet javítani pl. az apa nevét. A "Kapcsolatok"-nál 2 instrukció van, de ténylegesen nem tudok beírni/javítani semmit. Nem a mostani esetben, mert ez OK, hanem másik születésnél próbálkoztam.
Ez az indexformula megmarad? Az általad megadott információkat nem ismerik a kutatók! Ez így nagyon bonyolulttá, nehézzé teszi a keresést, míg az előző indexelésnél csak rá kellett kattintani a képre és már be is jött a helyes információ. Nem kellett semmilyen mérföldköveket keresni, átváltani, stb. Miért kellett ezt az "új" indexelést bevezetni? Vagy ha már újat szeretnének bármilyen oknál fogva, valami használható kellene. Julia által megadott infókkal "használható", viszont sokkal lassabban hozza be az oldalt és sok a procedúra a helyes anyakönyvi oldal megtalálásában. Ha ezeket a problémákat lehetne továbbítani a számteches "agynak", és javítanának a programon, mindenki üdvözölné az új bevezetését. A kutatók számára az "új" egyszerűbbet és gyorsabbat jelent.
Elnézését kérem, hogy kifakadtam; már régóta kínlódtam az új index-szel, de most egész nap ezzel a problémával foglalkoztam és elpattant az agyam.
Üdvözlettel és köszönettel: Magdi.
0 -
Kedves Júlia, nagyon szépen köszönöm a részletes információt!
Elmentem és ez alapján próbálok majd javítani! Azért bízom abban, hogy majd, valamikor jól és egyszerűen, gyorsan fog működni az újfajta index oldal.
Még egyszer elnézését kérem!
Szép Karácsonyt kívánok!
Magdi.
0