dostęp do ksiąg metrykalnych parafii Boruszyn
Dzień dobry, korzystam z dostępu do zasobów ksiąg metrykalnych oznaczonych kluczykiem w Bibliotece Uniwersyteckiej w Poznaniu, która jest biblioteką afiliowaną. Nie ma problemu z przeglądaniem ksiąg, których oryginały są własnością Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu np Czarnków, Lubasz i inne. Jedynie księgi z Boruszyna, których oryginały są również w AA w Poznaniu, są w BU niedostępne. Z uwagi na powyższe nie wydaje mi się, aby to była kwestia zgody właściciela oryginałów, również zakres czasowy nie powinien powodować ograniczeń. Być może to zwykłe przeoczenie przy odblokowaniu zasobów dla BU. Zależy mi szczególnie na dostępie do: Boruszyn ( Akta urodzeń 1751-1765, 1774-1811 Akta zgonów 1774-1824 Akta urodzeń 1811-1834 Akta małżeństw 1751-1826). Pozdrawiam
Answers
-
W obecnym czasie nie mogę jednoznacznie wyjaśnić przyczyny braku dostępności źródeł z Boruszyna zarejestrowanych z oryginałów AA w Poznaniu ponieważ nie mogę zasięgnąć informacji bezpośrednio w departamencie Katalogów w SLC, który jest odpowiedzialny za określanie statusu źródeł. Obecnie trwa uaktualnianie Katalogu FS i nie są przyjmowane zapytania bądź korekty, będzie to możliwe po zakończeniu tych prac, jednak termin udostępnienie nowego, zaktualizowanego katalogu nie jest jeszcze obecnie znany. Wynika to z faktu, że katalog będzie przebudowany w skali światowej, tzn. obejmie wszystkie zasoby , w tym również aktualizację zasobów z Polski.
Natomiast, ograniczona analiza porównawcza pokazuje, że te zasoby które zostały zarejestrowane z oryginałów obu archiwów - archidiecezjalnego i państwowego są dostępne tylko w CHR, pomimo tego, że niektóre okresy zostały zdigitalizowane z oryginałów AA, natomiast zasoby z AA , jeśli umowa nie zastrzega inaczej, są dostępne zarówno w CHR jak i bibliotekach afiliowanych. Widać to na przykładzie wspomnianych przez Pana parafii - Czarnków, Lubasz i Boruszyn. Nie mogę, jednak z absolutną pewnością stwierdzić, że jest to wyłącznie ta przyczyna a nie wynik błędu, ponieważ nie mogę obecnie poprosić o wyjaśnienie z dept. Katalogowania.
Podaję przykład w oparciu o par. Obrzycko, Szamotuły :
Zasób zarejestrowany wyłącznie z rękopisów AA w Poznaniu - dostępny zarówno w chr jak i bu :
Zasób skopiowany z rękopisów AP w Poznaniu :
serdecznie pozdrawiamy,
FamilySearch
0