Oletko tutustunut erinomaiseen sukututkimusoppaaseen FamilySearch Wikiin?
Joitakin vuosia sitten työskentelin mieheni kanssa vapaaehtoisena Sukututkimuskirjaston (FHL) kansainvälisessä kerroksessa Salt Lake Cityssä. Autoimme lähinnä Pohjoismaisia juuriaan etsiviä sukututkijoita mutta myös kaikkia niitä, joiden juuret olivat jossain muussa kuin englantia äidinkielenään puhuvassa maassa.
Huomasin, että jokaisen maan sukututkimuksessa on omat erityispiirteensä. Me etsimme Suomessa paljon tietoja esim. rippikirjoista, mutta missään muualla kuin Ruotsissa ei tietääkseni ole ollut samanlaista tapaa merkitä perheitä 10 vuoden välein rippikirjoihin. Tanskassa perheen asuinpaikan seuraamisessa on suurena apuna sotilasasiakirjat. Norjassa sukututkimuksen tärkeänä apuvälineenä on Maatilakirjat (Farm Books = Bygdebøker). Useissa maissa keskeisiä sukututkimuslähteitä ovat henki-/väestölaskentakirjat ja Suomen ns. historiakirjojen kaltaiset lähteet (syntyneiden ja kastettujen, vihittyjen, kuolleiden ja haudattujen ja muuttaneiden kirjat).
Mutta mistä sitten voi tietää, millaisia ja mitä lähteitä tarvitsevat esim. Saksasta tai Argentiinasta juuriaan tai sukulaisiaan etsivät? Voidaan tietenkin - ja ensisijaisestikin - etsiä esivanhempien tietoja suoraan FamilySearchin Sukupuusta tai Hae-valikon tietueista (Asiakirjat, Hakemisto, Sukuselvitykset, Kuvat, Family Tree, Muistot). Näin voidaan löytää esivanhemmat indeksoiduista tai Vain kuvina olevat historialliset asiakirjat - tietueista. Erinomaisena apuna minulla on ollut eri maiden sukututkimuksessa FamilySearch Research (Tutkimus) Wiki. Vapaaehtoiset ovat koonneet Wikiin yli 96 000 artikkelia eri maiden sukututkimusohjeita ja tutkimusstrategioita, linkkejä sukututkimustietokantoihin ja verkkosivustoille. Ne selittävät, kuinka voi löytää ja käyttää tietueita.
Useimmiten tietoa kannattaa hakea FamilySearch Wikistä paikan tai avainsanojen perusteella. Paras tapa on etsiä Wikistä paikka, jossa esivanhempi on syntynyt tai elänyt (esim. Germany, Berlin). Voidaan löytää tietoa ko. maasta tai paikasta, seurakunnista, kielestä (keskeistä sanastoa), historiasta, siirtolaisuudesta ym. alueen sukututkimukseen liittyvästä. Wikin kautta voi päästä eri maiden suoriin Online-tietokantoihin, mikäli ne eivät ole maksullisia (se on merkitty $ -merkillä). Jos otsikot tai muut tiedot on merkitty punaisella, on niiden maiden sukututkimuksesta saatavissa vain puutteellisesti tai ei lainkaan tietoa. Tutkimus-Wikin kautta voi myös kysyä tietyn alueen tai maan sukututkimuksesta FamilySearch Yhteisöstä (Community) tai Facebook-ryhmästä (molemmat löytyvät Ask the Community-painikkeen kautta).
Tietoa kannattaa hakea myös aiheen mukaan. Jos esimerkiksi hakee tietoa siirtolaisuudesta, saa pitkän luettelon eri maiden siirtolaisuutta käsitteleviä artikkeleita ja linkkejä. Artikkelit ovat yleensä englanniksi – toivottavasti niitä saadaan käännettyä vähitellen myös suomeksi. Apua eri maissa olevien esivanhempien ja sukulaisten löytämiseen voi saada sukututkimuskeskuksista tai kysymällä Yhteisöltä/Käyttäjistöltä.
Jos etsit itse tai autat jotakuta muuta etsimään sukulaisiaan eri maista, FamilySearch Wiki on mielenkiintoinen ja erinomainen sukututkimusopas ja tietopankki. Pääset FamilySearch Wikiin napsauttamalla FamilySearchissa ympyröityä kysymysmerkkiä sivun oikeasta yläreunasta. Ohje-valikko avautuu ja sen jälkeen napsauta valikon alaosassa Tukikeskus. Sen avauduttua napsauta kaikki kuvakkeet näkyviin ("view all"). FamilySerch Wiki on toisella kuvakerivillä. Wikin kautta pääset varsinaiseen paikka- tai avainsanahakuun. Vuonna 2022 FS Wikiin aletaan lisätä suomenkielisiä artikkeleita ja kääntää englanninkielisiä artikkeleita suomeksi. Mielenkiintoisia tutkimushetkiä!
의견
-
Mirja
Mielenkiintoinen artikkeli...
Kiitos Pena
0 -
FamilySearch wikissä on paljon hyödyllistä tietoa. Olen käyttänyt sitä paljon.
0