Käyttökokemuksiani
Olen käyttänyt FS:ää jo pitkän aikaa. Käytän sitä etupäässä Android-kännykällä. Näin se on nopea ottaa käyttöön. Olen huomannut seuraavaa:
Samalle henkilölle löytyy usein useita eri henkilöiden tekemiä profiileita / ID-numeroita. Paljon on myös laitettu tietoa ilman lähteitä ja ilman syytä minkä perusteella tieto on oikea.
Mielestäni on hyvä laittaa henkilön päänimiksi rippikirjassa olevia nimiä ja suomenkieliset nimet vaihtoehtoisiin nimiin. Näin matchit löytyvät paremmin ja jos yhdistää profiileja, tulee vaikeuksia. Myös patronyymit kannattaa laittaa sukunimiin, vaikka meillä Suomessa ne ovat etunimissä. Näin löytyy matchit paremmin. Pyrin löytämään luomalleni uudelle henkilölle FS:n jo luoman profiilin + ID:n. Etsinnässä kannattaa koittaa eri nimiratkaisuja, koska FS laatii erilaisia nimikombinaatioita: etunimi + isän sukunimi, etunimi +isän etunimestä patronyymi, naisellekin usein etunimi + isän patronyymi kuin miehelle.: Anna Mattsson jne.. Samoin miten nimet on luettu rippikirjoissa: And. , Anders, jne.
Hyvänä apuna on Hiski ja muut arkistot.
Käytän myös syissä miksi tieto on oikea esimerkiksi: Rippikirjatieto, jos tieto löytynyt rippikirjasta , joka on jo lisätty lähteisiin tai Hiski, jos tieto löytyy Hiskistä jne...
Tässä muutamia käyttökokemuksiani.
Hyvää tätä vuotta kaikille!
의견
-
Mobiiliversio on kätevä.
Käytän FamilySearchia pääasiassa tietokoneella, mutta iPhone on aina taskussa ja jos kiinnostava albumi suvusta tulee eteen niin sieltä saa kuvat mukavasti liitettyä FamilySearchin galleriaan ja sieltä edelleen yhdistettyä suvun henkilöihin. Siitä näkee myös mukavasti tietoja suvusta jos asiasta herää keskustelua. Myös arkistovierailulla siitä on erityistä hyötyä jos ei läppäriä ole ottanut mukaan.
Pällekkäiset henkilöt.
Jos on useita henkilöitä samalla ID-numerolla eli on päällekkäistietueita eli duplikaatteja niin niiden yhdistämiseen on FamilYSearchissa mielestäni varsin hyvä työkalu. Päällekkäisä ei olisi varmaan niinkään paljon jos lähdetietoja olisi merkitty kaikkiin lisättyihin tietoihin. Eli ole väärin sanottu että "tieto ilman lähdettä on merkitysketön"!
Nimien kirjoittamisesta sukupuuhun on ollut paljon erilaisia käytäntöjä.
Nimistä on ollut varsinkin taannoin kovastikin kiistaa ja sukutkimusharrastajien Facebookryhmissä on vähän väliä siihen liittyvää kuumaakin keskustelua. FamilySearchin käyttäjille tämä ei ole enää ollut niin kiistanalainen ongelma koska vaihtoehtoisii niimiin voi tai oikeastaan suositellaan kirjoittamaan kaikki samalle henkilölle tutkimuksissa tulevat erilaiset nimetja lempinimetkin ja sukukisrjoistakin löytyvät erilaiset suomennokset. Kätevää on se että hakuohjemat etsivät myös näistä vaihtoehtoisista nimistä, joten millä tahansa mahdollisella nimellä löytyy kyseinen henkilö FamilYSearchin sukupuusta.
Vääriä patronyymejä.
Harmillista on se että FamilySearchin tietokantaan on lisätty vapaaehtoiseten voimin eri lähteistä henkilöitä siten että ohjeet olivat silloin taannoin vajaat ja monet tässä avustavistaa henkilöistä eivät tunteneet lainkaan suomalaista nimijärjestelmää ja tuloksena oli että kun annan isä oli matts Henrichsson niin lapsen nimeksi saatettiin nimetä Anna Henrchsson. Eli päällekkäistietueita voi löytyä jopa näin pahasti väärillä sukunimillä.
Väärinluettuja asiakirjanimiä voidaan korjata.
Puhtaaksikirjoituksessa eli indeksoinnissa on ollut myös muualla maailmassa asuvia vapaaehtoisia, jotka eivät itenkään voi tuntea suomalaisia nimiä ja tuloksena on voinut esimerkiksi jossain Iisalmen Rippikirjasta ineksoituna selvästi Espanjan kielisiä sukunimiä, jotka suomalainen indeksoija näkisi jo kaukaa tutuksi suomalaiseksi sukunimeksi. Näitä on nyt alettu suomalaisin voimin lähteä korjaamaan ja tähän kaikki vapaaehtoiset olisivat tervetulleita!
Koko maailman ja suvun yhteinen sukupuu.
Aloitin sukupuuni rakentamisen jo 60-luvulla ja on ollut todella mukavaa vähitellen tehdä sitä enemmän ja enemmän yhteistyössä muiden samoja esivanhempia tutkivien kanssa. Monia tekemiäni virheitä on joku muu korjannut ja monia uusia henkilöitä ovat toiset lisänneet puuhuni. Samoin taannoin ei tullut lähteitä merkittyä kovinkaan tarkasti ja nyt kiitos heille, jotka ovat niitä jälkeenpäin lisäilleet yhteiseen puuhumme!
1