filmtekercs ikonos filmek
Sok kérdés érkezett és érkezik folyamatosan arra vonatkozólag, hogy miért nem teszünk láthatóvá olyan anyakönyveket, amelyek a magyar törvények kutathatósági szabályai szerint már elérhetőek lennének.
A mikrofilmek készítésekor (évtizedekkel ezelőtt) sok anyakönyv - időben és térben egymástól távol eső rekordokat tartalmazva - került egyazon filmre. Emiatt például az esztergomi 1909-1911-es születéseket tartalmazó 4837024 DGS számú film nem publikálható még sok-sok évig, mert a filmen egészen 1977-ig vannak anyakönyvek. A filmeken lévő képkockák láthatóság szerinti szétbontása technikailag nem megoldható.
コメント
-
Állítólag dolgoznak a filmtekercsek részrebontásán, nem?
0 -
Kedves Julia,
Valóban elkezdünk hamarosan dolgozni a filmtekercsek bontásán és ez könnyebbé teszi majd az adott mikrofilmen történő keresést. De ez sajnos nem teszi lehetővé, hogy az egy adott filmet úgy bontsunk szét, hogy a védettség alá eső részei ne legyene3k láthatóak, a többi pedig látható legyen.
Orsi (FS Hungary Support Team)
0 -
Kedves Orsi,
Mi a konkrét technikai akadály, pontos szakmai ok, ami nem teszi lehetővé a szétbontást? Hiszen itt egyesével vannak fent képformátumban az anyakönyvi oldalak. Kérdeztem erről informatikus barátomat, de ő sem értette.
0 -
A filmtekercsek egy egységként vannak az oldalra feltöltve egy azon DGS számmal.
Ha a FamilySearch nem egy nonprofit szervezet lenne, amit többnyire önkéntesek üzemeltetnek és az oldal nem egy, a felhasználók által teljesen ingyen használható szolgáltast nyújtana, akkor elképzelhető, hogy lenne - nem kevés pénzért - egy fejlesztői apparátus, akik minden ilyen és ehhez hasonló változtatást megvalósítanának a piaci szerep megtartása érdekében. Jelenleg azonban nem ez a helyzet, a FamilySearch a korábban leírt módon működik és ez belátható időn belül nem fog változni.
Amennyiben egy felhasználónak javaslata van a rendszer kialakítására, működésére vonatkozólag, lehetőség van rá, hogy közvetlenül a rendszer tervezőinek, fejlesztőinek írja meg az ötletét. Ezt az IDEAS-on belül a General User Interface menüben teheti meg.
Egy dolgot ne felejtsünk el. A FamilySearch nem akadályozza ezekhez az anyakönyvekhez a hozzáférést, a Családtörténeti Központokban és a levéltárakban továbbra is szabadon megtekinthetőek.
0 -
Éppen azért kérdeztem a konkrét problémát, hátha informatikus barátok tudnak segítséget nyújtani, közösen gondolkodni.
Gondolom, a cél az, hogy a rendszer minél jobban működjön. És a magyar felhasználók és supportosok közös célja a magyar család(fa)kutatók munkájának megkönnyítése. És bizonyára az is közös cél, hogy mindez online legyen elérhető, levéltárban a FS online adatbázisa előtt is el lehetett érni az anyakönyveket, ahogy most is, de ez nyilván sokkal nehézkesebb, mint online.
És tiszteletre méltó az önkéntesség az indexelők, fejlesztők és természetesen a supportosok részéről is. De a lerázós, konkrétumokat nélkülöző, sablonos válaszok nem viszik előre sem a kutatást, sem a FS-világcsaládfa ügyét. Lehet azt is mondani, hogy egyelőre nem tudunk válaszolni, néhány nap, hét, hónap múlva visszatérünk rá. Ez sokkal jobb, mint a felületes, pontatlan, hibás, vagy a problémát megkerülő válasz.
0 -
Korábban felvettem a kapcsolatot egy helyi Családtörténeti központtal egy "filmtekercses" film kapcsán mert az oldalon közölt tájékoztatás szerint ott elérhető a tartalom. Azt a választ kaptam hogy az a lehetőség már nincs meg, kérjem a film digitalizálását. Ezt meg is tettem, de hosszú idő után azt a választ kaptam hogy a tartalom törvények és szerződések miatt nem elérhető.
Nem lehet az emberektől elvárni hogy Salt Lake City-be vagy levéltárakba utazzanak több száz vagy ezer kilómétert azért hogy digitalizált filmekbe belelapozzanak, amikor bizonytalan hogy találnak-e azokban hasznos információt. Az az állítás pedig, ami szerint "A filmeken lévő képkockák láthatóság szerinti szétbontása technikailag nem megoldható", nagy valószínűséggel téves.
1 -
Őszintén szólva nem értem ezt az egész beszélgetést és több hozzászólás számonkérő hangnemét.
Bárki elmehet a helyi levéltárba és kutathat, azt gondolom, hogy a FS-nél sincs több anyag, mint a levéltárakba. Örüljünk annak, ami van és elérhető kényelmesen, illetve várhatunk is türelmesen, amíg a többi indexálás és digitalizálás elkészül a maga tempójában. Az indexálásban ráadásul részt is lehet venni önkéntesen, és akkor nem kell a magyar anyakönyveket másnak indexálni tele hibával.
Mindenkinek jó kutatást!
Judit
1 -
Kedves Miklós_Szilágyi és EvaLetenyei!
Én foglalkozásom szerint szoftverfejlesztő vagyok, amely szakmát professzionális szinten már közel 20 éve űzöm, és önkéntesen, mint a FamilySearch Support csapat tagja szolgálok (ezt viszont még csak pár hónapja), tehát valamennyire belelátok mindkét oldal álláspontjába, bár nem vagyok a FamilySearch fejlesztő csapatának tagja. Mindenek előtt szeretnék bocsánatot kérni a társaim nevében is, hogyha lerázónak, vagy sablonosnak érezhető volt a hozzászólásuk. Biztos vagyok benne, hogy senkit sem állt szándékukban megbántani, ahogyan nekem sincs szándékomban ilyet tenni.
Nagyra értékeljük a továbbfejlesztési ötleteket, és amennyiben elég jelentős igény mutatkozik rá, úgy biztos vagyok benne, hogy a mérnöki csapat (akiknek amúgy jelenleg is sok feladatuk van) imádságos lélekkel fontolóra fogja venni ezek megvalósítását.
A filmtekercs ikonos filmek esetén régebben, amikor még volt ez a lehetőség, én személy szerint is rendeltem ilyen filmet Salt Lake City-ből, és találtam is rajta információt. Mára azonban - bár a maga idejében amikor a felvételek készültek, még úttörőnek számított a mikrofilmes technológia - már nehézkes a mikrofilmek beszerzése és sokszorosítása világméretben (és itt nem csak Magyarországra gondolok). Ezért pár évvel ezelőtt a digitalizálás irányába indult el a FamilySearch (amely megjegyzem előtte is volt, csak innentől felgyorsult). Világszinten rengeteg mikrofilm van (hiszen gondoljunk csak bele, hogy számos, hazánknál jóval népesebb és nagyobb ország található a világban, ahol szintén készültek ilyen mikrofilmes felvételek, és hasonló emberek, mint mi, szintén nagyon várják, hogy elérhetőek legyenek számukra). Ha ebből a nézőpontból nézem a helyzetet, akkor hálát érzek azért, hogy már ilyen sok magyar nyelvű film elérhető a FamilySearch-ön. És bár lehetnek olyan filmek, amelyek nem elérhetőek, idővel ez is megoldódik majd.
A FamilySearch minden törvényt és szerződést betart, és be is fog tartani. Abban az időben, amikor a felvételek készültek, az eredeti anyakönyvek tulajdonosai (különböző levéltárak, egyházak, állami szervek, stb.) nem egyforma feltételekkel engedélyezték a felvételek készítését és felhasználását. Lehettek olyanok, akik nem engedélyezték például a nyilvánossághoz való közvetítést (az interneten való publikálás pedig ebbe a kategóriába tartozik, viszont ezzel ellentétben a mikrofilmbe való betekintés nem). Lehettek olyan helyek, ahol nem volt annyi feljegyzés, amely megtöltött volna (még) egy mikrofilmet, ezért, hogy a film fennmaradó részét ne kelljen kidobni, készülhettek olyan felvételek, amelyek egymástól távol levő helyeken készültek, és esetleg különböző jogi feltételekkel lehettek rögzítve. Ezek között a felvételek között lehetnek például olyanok, amelyek bár úgy tűnik, hogy kutathatónak kellene lenniük, viszont egyes törvények vagy szerződések miatt nem tehetőek fel az internetre (viszont a levéltárakban, illetve egyes esetekben talán még a Családkutató Központokban is elérhetőek lehetnek).
Annak megoldása, hogy a mikrofilmeken szereplő felvételek képcsoportonként szét legyenek darabolva több szempontból is összetett dolog. Egyrészt különböző feltételekkel rendelkező képek lehetnek egyazon filmen. Ebben az esetben az a jogkövető magatartás, ha a legszigorúbb feltételrendszert vesszük alapul (vagy matematikaiul a korlátozások unióját, és az engedélyek metszetét). Ebben az esetben belátható, hogy biztosan nem sérül semmilyen jogszabály. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha biztosan állíthatjuk azt az egyes kézileg (!) kiválogatott képcsoportokra, hogy közvetíthetőek a nyilvánossághoz, és ugyanakkor garantáljuk azt, hogy az adott mikrofilmen levő, nyilvánossághoz nem közvetíthető képek biztosan nem kerülnek közvetítésre a nyilvánossághoz például az által, hogy valaki a felületen átírja a képkocka számát. Ennek megoldása mind jogi, mind szoftver architekrúrális szempontból több kérdést felvet egy ilyen bonyolultságú, és ekkora méretű rendszer esetében, mint a FamilySearch, amelyek megoldása közelről sem triviális.
Hozzávéve ehhez azt, hogy a rendszerben vannak más fontos megoldandó hibák, illetve fejlesztések is ezen kívül, amely hibák közvetlenebb módon akadályozhatják, illetve amely fejlesztések közvetlenebb módon segíthetik a rendszer hatékony használatát, már beláthatjuk azt, hogy rövid távon reálisan nem várhatjuk el ennek a változását.
Köszönöm, hogy vettétek az időt, és elolvastátok a hozzászólásomat, reménykedem abban, hogy nem tűnt sem lerázónak, sem sablonosnak, és főleg nem tűnt bátónak, mivel ezek egyike sem áll szándékomban.
Köszönettel:
Babcsány Péter
FamilySearch Support
6 -
Kedves Miklós! Szerintem a Családtörténeti Központban félre érthették a kérést, mert a filmtekercs ikon nem azt jelenti, hogy nincs digitalizálva, Ha DGS száma volt a filmnek, akkor már digitalizálva volt. Mára egyébként már teljesen befejeződött a digitalizálás, tehát ilyet nem is lehet kérni.
Mindenesetre köszönünk minden visszajelzést, ami a Családtörténeti Központokra vonatkozik!
0 -
Kedves Babcsány Péter,
Köszönöm a részletes választ!
0 -
Tisztelt Moderátor!
Jól értelmezem, hogy a DGS számmal ellátott filmet lehet nézni a Családtörténeti Központokban?
Tisztelt Babcsány Péter!
Elnézést, de nem kötözködés miatt írok pár sort az ön által írtakhoz.
Tudom utólag kissé nehézkes a kivitelezés, de nem érzem megoldhatatlannak, hogy a képkockákhoz rendelni kellene egy tiltás/engedélyezés fület és nem az egész filmet kellene tiltani. Sajnos nem lett előre gondolva törvényi szabályozás bekavarása ami Magyarországon kissé érthetetlen. Sajnos én is beleszaladtam ebbe. A képekhez engedélyezés hozzá illesztése szerintem megoldás lenne mindenképpen.
Üdvözlettel: Kaszás Ottó egy "örült" MACSE indexelő és Familysearch index javító is időnként
0 -
Kedves Otto,
Minden filmnek van DGS száma, de csak azok érhetőek el online, amelyek mellett fényképezőjel ikon van (a képen zölddel). A filmtekercs ikonos filmek (piros jel) pedig elvileg személyesen érhetőek el a Családtörténeti Központokban. Azért írtam, hogy "elvileg", mert ha megnézed a térképen, számos ilyen központ van, de egy nem régiben bevezetett technikai változás miatt jelenleg csak néhányban működik ez a lehetőség. Dolgozunk rajta, hogy minden központ adataihoz kerüljön egy email cím, amin időpontot lehet kérni a kutatáshoz és mindenhol elérhető legyen ez a segítség. Ha budapesti vagy, akkor az Érden, vagy Budán a Hajnóczy utcában lévő FHC-be tudsz időpontot kérni.
A rendszeren nem tökéletes, rengeteget lehetne változtatni, a folyamatos feljesztésekkel, új verziókkal próbáljuk tökéletesíteni, és valószínűnek tartom, hogy meg lehetne oldani, hogy a korlátozás ne teljes filmekre, hanem filmkockákra vonatkozik. De mivel elsődleges szempont, hogy a felhasználók ingyen használhassák, így a FamilySearch munkatársainak jelentős része önkéntes, vagyis megvannak a korlátaink és a végtelen sok feljesztési javaslat mögött ez hátul van a sorban.
Nagyon köszönjük, hogy a hibás indexelések javításával segíted más kutatók munkáját!
0 -
Az első bejegyzésben példaként szereplő 4837024 DGS számú tekercs valóban tartalmaz bejegyzéseket 1977-ig, de ebből az időből csak halottiakat, azok pedig idén már akár 1991-ig is kutathatóak lennének, hiszen a korlátozás csak 30 év. Kérem, segítsenek tisztábban látnom, miért vannak mégis letiltva. Segítségüket előre is köszönöm és szeretném kifejezni, mennyire hálás vagyok a munkájukért és sok egyéb online is elérhető tekercsért! 😊
0 -
Tapasztalatom szerint az FS általában egységes százéves adatvédelmet használ, tehát sem a régi 90-60-30-as szabály, sem az új "soha-nemtudni-talán" levéltári törvény nem számít.
(Az említett filmen vannak 1947-es házasságok is, amik az új törvény szerint nem tudom, kutathatóak-e, de ez mondjuk mindegy, mert az új törvény levéltáros-védő értelmezése szerint a polgári születések egyáltalán nem kutathatóak még.)
0 -
A FS a magyar anyakönyvek esetében a magyar törvények láthatósági korlátozását veszi figyelembe.
0 -
Kedves Moderátorok!
A 5076012 gárdonyi anyakönyvvel kapcsolatban kérdeznék. Itt is a szabályozás miatt van korlátozva a megtekintés? Elvileg ebben csak halotti anyakönyvek vannak, és csak 1960-ig.
Köszönöm a választ!
0 -
@AnnamariaIlles, nem vagyok moderátor, de a kérdésre tudom a választ: az 5076012-es film negyedik részében Gúthtamási születési anyakönyvei találhatók 1951-53-ból (https://www.familysearch.org/search/catalog/1172488), tehát igen, adatvédelem miatt filmtekercses.
1