Téves indexelés!!
Az alábbi téves indexelést 4 műveletben kb 10 perc alatt tudtam kijavítani. Valami egyszerűbb megoldást kellene keresni, ne kelljen állandóan visszalépni és frissíteni az oldalt!
Joannes Georgius Reh, "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895" • FamilySearch
Azt már nem is merem mondani, hogy figyelmesebben kell indexelni. Magyar indexelést ne csináljon más nemzetből való. Az indexelések jó része hibás. Nap mint nap sokat javítok. Akinek nincs MAGYAR ékezetes billentyűzete ne indexeljen Magyar neveket!!
コメント
-
Az egyházi anyakönyvek indexelése évtizedekkel ezelőtt történt. Ma már hiába javaslunk nekik bármit.
A hibás indexelés problémája nem csak magyarul létezik. Számtalan "Pater Ignotus" van az adatbázisban német, francia, belga, stb. gyűjteményből.
De kétségtelen, hogy az olyan indexelőnek, aki a "Tisztelendő Rőczey János"-ból "Janós Fiztdeadó"-t kreált, nem lett volna szabad magyar anyakönyvhöz nyúlnia.
0 -
Balázs, teljesen egyetértek!
A már kész indexeléseknél a rendszer külön adatként kezeli az egy bejegyzésekhez tartozó neveket, pl. az apa nevét, anya nevét, gyerek nevét, ezért nem lehet egyszerre javítani azokat. Javasolni fogjuk a módostást, hogy egy felületen javítható legyen minden adat.
A futó indexelési projekteknél ha valaki az ellenőrzés (review) során olyan hibát talál, amikről írtál, akkor meg tudjuk nézni, hogy ki indexelt és írunk neki, hogy mire figyeljen oda (pl. használjon ékezetet), vagy megírjuk neki az irányelvet, hogy mindenki a SAJÁT ANYANYELVE szerinti könyveket indexelje, köszönjük ha be akar segíteni, de többet árt, mint használ. Rendszeresen jönnek ilyen visszajelzések, köszönjük.
Bernadett (FS Hungary Team)
0 -
Kedves Ferenc és Bernadett!
Ha valaki angol billentyűzettel dolgozik, azt át lehet állítani a gépjén magyarra nagyon egyszerűen.
Nagyon sok olyan hibak vannak, hogy az utólagosan beírt apák neveit figyelmen kívül hagyták, es igy a rublika is kimaradt, azt utólag nem tudjuk helyesbíteni. Erre kellene javaslatot tenni, hogy ahol nincs, vagy blank szót irunk az indexelésekkor, azt hagyjak nyitva arra az esetre, ha javitani kell, hogy a hely ott legyen. Remélem érthető amit mondani akarok.
Az egy oldalon torteno javitas jo lenne, mert rengeteg idot veszítünk az ide-oda ugrálásokkal, ha több mindent kell javítani egy képen. Én azt szeretem, amikor ellenőrizöm az indexelő után az anyakönyvet, az egész oldalt felhozza. Igy nem lehetne a már feltett hibás anyagokat is javítani?
Üdv. Marcsi.
0 -
Kedves Marcsi, igen, teljesen érthető. :-)
A rendszer jelenlegi múködése mellett, ha egy mezőt üresen hagytak az indexelésnél és ez a mező nem jelenik meg, akkor az az egyetlen megoldás, hogy írtok nekünk és utólag hozzáadjuk a mezőt és a hiányzó adatot. A felhasználóktól érkező javaslatokat továbbítjuk a rendszer fejlesztői felé, de sajnos nincs rá garancia, hogy a kért változások meg fognak történni.
0 -
Kedves Bernadett!
Sajnos a hibás indexelések száma annyira magas, hogy nincs lehetőség arra hogy azokat egyenként jelentsük. Találkoztam olyan anyakönyvekkel is amiket teljesen újra kellene indexelni.
Szeretném például ezt a két anyakönyvezést javítani.
1. Az anya neve nincs indexelve, pedig a szövegben egyértelműen szerepel. "Szilágyi József és Szakács Mária leánya Mária".
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:VKF2-9DX?from=lynx1UIV8&treeref=L6YR-5WY
2. Szilágyi József akit 1860 január 14-én kereszteltek és utólagosan anyakönyveztek, egyáltalán nem lett indexelve.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-989P-HK
Én is szükségesnek látom hiányzó adatok és bejegyzések pótlásának a lehetőségét.
Üdvözlettel,
Miklós
0