VALOKUVISTA PERINNEMUSIIKKIIN
Etusivulle
Kun olet saanut käsiisi jostain vanha valokuvan isoisästäsi tai jostain aikaisemmsta suvun jäsenestä olet ehkä halunnut kehystä sen ja asettaa takan reunalle tai vitriiniin tai näiden puutteessa jopa ripustaa seinällesi. Siellä voit esitellä kuvaa tuttaville ja luonasi käyville suvun jäsenille?
Joku on ehkä tehnyt saman vanhalle luokkakuvalle tai muinoin annetulle kunniakirjalle ja antaa sukulaisille kopion käsiisi joutuneesta vanhasta perukirjasta tai suvun perinteisestä ruokareseptistä. Olet ehkä ollut kotiseuturetkellä suvun vanhoilla asuinsijoilla ja kirjoittanut muistiin mitä olet kokenut ja nähnyt.
Muistot talteen ja suvulle jaettavaksi FamilySearchiin!
Edellä mainitut ja muutkin muistot on hyvä tallentaa FamilySearchin ”muistoihin”. Muistoja voi liittää niitä koskeviin henkilöihin ja myös eri albumeihin.
Tarkemmin FamilySearchin muistoista
FamilySearch on perhekeskeinen sivusto, ja se on tarkoitettu kaikille ikäryhmille.
Kaikki lisätyt muistot ovat julkisia, ellei niitä erikseen merkitse yksityisiksi.
Mihin tahansa muistoon voi liittää yhden tai useamman sukupuussa olevan henkilön ja muiston voi puolestaan liittää yhteen tai useampaan albumiin.
Miston merkitys voi olla vähäinen ellei siitä ole mitään tarkempia tietoja. FamilySearchissa voit lisätä muiston yhteyteen ajan ja paikan sekä aiheen ja myös kirjoittaa selityksen tai tarinan. Tarinan voit myös puhua suoraan kuvaan tai vaikka soittaa huuliharpulla!
Vaikka suvun jäsenet ja muut eivät voi muokata tarinaasi he voivat kuitenkin kirjoittaa haluamansa kommentin muiston yhteyteen.
FamilySearch tukee korkeintaan 15 megatavun kokoisia jpg-, tif-, bmp-, png-, pdf-, mp3-, m4a- ja wav-tiedostoja. Näitä voi ladata tietokoneelta tai puhelimelta FamilySearchin galleriaan tai suoraan jonkun sukupuussa olevan henkilön musitoihin.
Suoran äänitallennuksen kesto voi olla enintään 5 minuuttia.
Muistoja voivat olla esimerkiksi:
- Valokuvat
Henkilökuvien lisäksi suvun arvokkaita muistoja voivat olla esimerkiksi kuvat käyttöesineistä, rakennuksista, paikoista, hautakivistä, eläimistä, asusteista ja kaikesta jolla sinun mielestäsi voisi olla merkitystäsuvun historiaan ja henkilöihin liittyen.
Kuinka lisään valokuvan FamilySearchiin?
Jos sinulla on paperivalokuva voit skannata sen tai ottaa siitä valokuvan (nykyisissä puhelimissa on riittävän hyvälaatuiset kamerat tähän tarkoitukseen). Esimerkiksi puhelimesta voi siirtää kuvan suoraan muistoihin, jos sinulla on FamilySearchin FamilyTree tai Memories sovellus asennettuna. Tietokoneesta voi kuvan ladata jollekin henkilölle tai muistojen galleriaan.
- Asiakirjat
Asiakirjoja voivat olla mitkä tahansa dokumentit, passeista ja testamenteista alkaen erilaisiin kauppakirjoihin, virkatodistuksiin ja koulutodistuksiinkin. Voit itse päättää haluatko jonkun valokuvana vai asiakirjana ja voit myös muutta jonun valokuvan asiakirjaksi ja päinvastoin.
Asiakirjat voi skannata tai valokuvata kuten paperisen valokuvankin tai sen voi liittää myös PDF-tiedostona.
- Tarinat
Kertomukset ja tarinat sekä haastattelut ovat tärkeä osa muistoja. Niitä voi valokuvata päiväkirjojen sivuilta tai löytää vanhasta kirjeenvaihdosta tai jopa sukuasi koskevasta kirjallisuudesta. Sinulla tai suvun muilla jäsenillä saattaa olla tiedossa jotain mielenkiintoista kerrottavaa ja haastattelut ovatkin suositeltavia kertomusten lähteitä
Voit kirjoittaa kertomuksen ja liittää siihen myös valokuvia tai voit puhua tarinan tai liittää haastattelusi ääniraidan tänne.
- Äänitallenteet
Äänitallenteet voivat olla paitsi puhetta, myös musiikkia tai muuta ääntä. Ne voi tallentaa suoraan tietokoneen tai puhelinmen mikrofonilla tai ladata muistoihin äänitiedostona
Albumeista
Yhteen albumiin voit liittää mitä tahansa edellä mainituista muistolajeista. Saman muiston voi liittää useaan albumiin. Albumin voit varustaa haluamallasi otsikolla ja kirjoittaa sen alkuun Kuvauksen (tai tarinan) sen sisällöstä (einintään 4000 merkkiä). Voit järjestää albumin sisällön haluamaasi järjestykseen.Albumia voi katsella pikkukuvina tai täysikokoisina tai vaikkapa diaesityksenä.
Muistojen jakaminen
Kokoneisen albumin tai minkä tahansa erillisen muiston linkin voi jlähettää haluamilleen henkilöille riippumata siitä ovatko he FamilySearchin käyttäjiä vai eivät. Valikossa on liityntä erilaisiin sosiaalisiin medioihin ja sähköpostiin. Lisäksi voit kopioida muiston osoitteen ja liittää sen haluamasi välineen tietoihin vaikkapa sähköiseen joulukorttiin,
Linkin saaja pääsee katsomaan muistoa vain klikkaamalla saamansa linkkiä eikä omaa FamilySearch tiliä tai kirjautumista tarvita.
Muistojen etsiminen
Omista muistoistasi eri käyttäjien valokuvia, kertomuksia, asiakirjoja, äänitallenteita ja jopa albumeja voit etsiä suurennuslasilla merkityllä ”Hae” -toiminnolla.
Kokomaailman muistoja voit vastaavastki löytää ”Etsi” -toiminnolla. Täältä löydät ohjeita miten etsi- toimintoa käytetään:
Muistoihin liittyviä artikkeleita
Kuinka lisään tai poistan aihetunnisteita Muistoissa?
Kuinka haen valokuvia, kertomuksia, asiakirjoja ja äänitallenteita Muistoissa?
Tarkemmat totuusarvovaihtoehdot Muistoissa suoritettaville hauille