Cum colectez date de istoria familiei?
- Consemnarea pe FamilySearch.org (gratis) a tuturor datelor pe care le avem (știm deja), cu atenție la ce variante de alte persoane prezintă familysearch.org (poate au fost deja înregistrate de altă rudă date ale rudelor noastre pe familysearch.org).
Datele care ne interesează minimal sunt: data și locul nașterii, data și locul căsătoriei, data și locul decesului (după cum e cazul, adică, dacă persoana s-a căsătorit/ a decedat etc.). De obicei consemnăm și datele acestea privind rudele în viață (inclusiv rude prin alianță).
2. Culegere de date de la rude (mai ales de la cei mai în vârstă din familie, cunoscuți, prieteni, inclusiv povestioare despre ei). Bune ocazii sunt și evenimentele familiale (la nașteri/botezuri, căsătorii, decese) pentru obținerea de date de contact ale rudelor (număr de telefon, adresă de e-mail etc.) și apoi pentru ca aceștia să ne poată furniza date de istoria familiei. Unele rude ne pot arăta acte oficiale de stare civilă sau de altă natură și putem colecta date astfel.
3.Surse oficiale: Arhivele de stare civilă de la Primăria localității unde a fost consemnat evenimentul de familie Pentru evenimentele de familie (naștere/botez, căsătorie, deces) care au avut loc în ultimii 100 / o sută de ani, datele se găsesc în arhiva de stare civilă de la Primăria localității unde a fost consemnat evenimentul de familie.
4.Surse oficiale: Arhiva Județeană (colecția de stare civilă) de care aparține localitatea unde a fost consemnat evenimentul de familie
Pentru evenimentele de familie (naștere/botez, căsătorie, deces) care au avut loc cu mai mult de 100 / o sută de ani în umră, datele se găsesc în Arhiva Județeană (colecția de stare civilă) de care aparține localitatea unde a fost consemnat evenimentul de familie.
5.După colectarea datelor din arhiva de județ sau primărie, ne consemnăm în contul nostru familysearch.org sau în altă formulă (precum tabelul prezentat în etapa 1) datele rudelor așa cum le-am găsit cercetând în arhivă.
6.Putem consemna și povestiri, adăuga fotografii, înregistrări audio pe familysearch.org la butonul Memories aflat sub numele persoanei (după ce am intrat pe numele persoanei din arborele familiei) sau într-o altă variantă pe care o preferăm.
7.Date de pe cruci din cimitir unde știm că avem rude înmormântate.
8.Căutări după nume pe rețelele de socializare (Facebook...). Deschidere de grupuri de familie pe rețelele de socializare.