SUKUTKIMUS ON KUIN MATKA
Etusivulle
Sukutukimus on kuin matka
Jarkko Metsätähti
Sukutkimus on jännittävä ja mielenkiintoinen matka omille juurille. Joku onkin varoittanut, että kuka sen aloittaa voi joutua koukkuun, joka ei päästä enää irti. Se osoittaakin sen kuinka mielenkintoista ja jännittävää esivanhempiin tutustuminen voi olla.
Sukua tutkiessasi voit löytää oman itsesi
Moni on voinut huomata että tutkimalla sukuaan on löytänyt oman itsensä. Ennen saatettiin ajatella että sukututkimus on vain nimiä ja vuosilukuja, mutta nyt se voi olla jopa myös kotiseuturetkiä ja suvun perinneruokien maistelua tai vanhojen työvälineiden kokeilua ja eläytymistä menneille vuosisadoille ja kokemista samanlaista kuin esi-isämme taannoin kokivat.
Lähdetiedoista voi löytää muutakin kuin nimen ja ajan
Monista lähdetiedoista voi löytää myös muita henkilöitä joiden yhteisöissä sukumme eli ja nähdä heidän ammattejaan ja lukutaitoaan ja vaikka ehtoollisille osallisitumista. Heitä voi seurata asuinpaikasta toiseen ja joskus nähdä myös millaisia vastoinkäymisiä tai menestymisiä he kohtasivat.
Erilaisia muistoja
Tavallisimpia muistoja ovat valokuvat, joista voi ihailla vaikka hääparia, jälkikasvua tai suvun ensimmäisiä kulkupelejä. Myös kuvat erilaisista tarvekaluista ja rakennuksista ja hautakivistä kiinnostaisivat ainakin lähisukua ja kenties kaukaisempiakin serkkuja. Asiakirjat kannattaa myös tallentaa muistoihin. Erilaiset kauppakirjat ja perukirjat voivat olla hyvinkin kiinnostavaa luettavaa vielä vuosien, jopa vuosisatojen jälkeen, puhumattakaan vanhoista käräjien pöytäkirjoista, joihin joskus täytyy pyytää lukuapua viisaammilta tai tutustua kurssilla vanhoihin kirjoitustyyleihin. Ehkä kaikkein kiinnostavimpia voisivat olla suvun vanhat (tai uudemmatkin) tarinat ja kertomukset, joita voi löytää suvun jäämistöstä, asiakirjoista tai jopa internetistä. Löydetyistä faktoista voi myös itse koota tarinoita ja liittää FamilySearchin muistojen joukkoon ja sitten liittää henkilöihin joita ne koskevat. Muistoihin voi tallentaa myös äänitteitä: esimerkiksi haastateluja tai omia kertomuksia, jolloin välttyy kirjoittamiselta. Myös musiikkitallenteilla voi ilmentää menneen ajan tapoja ja ilmapiiriä.
Jaa muistoja muille
Vaikka muistot voi settaa yksityisiksi piiloon kaikilta muilta, on ehkä tärkeintä kuitenkin mahdollisuus jakaa tallentamiaan muistoja muille suvun jäsenille ja vaikka tuttavilleen ja ystävilleenkin. Tällä tavalla he voivat myös tehdä aikamatkoja menneisyyteen ja elää hetken toisessa aikakaudessa. FamilySearchista voikin jakaa kokonaisen albumin tai yksittäisen muiston linkkinä siten ettei saajan tarvitse sitä katsoakseen kirjautua itse FamilySearchiin tai edes omistaa käyttäjätiliäkään.
Muiston voi lähettää vaikka onnitteluna tai joulutervehdyksenä
Itse lähetin tuttaville joukorttina kuvan ja kertomuksen joulukortista jonka isoisäni oli lähettänyt yli 100 vuotta sitten Ameriikasta.Voit katsoa korttia tästä: https://www.familysearch.org/photos/artifacts/118105565?cid=mem_copy
Lauttakylälehti 5.9.2018
Amerikanserkut kävivät kotiseuturekellä Suomessa ja tutustuivat Vampulan kotiseutumuseossa isoisänsä (iso-iso-isänsä) aikaisiin työvälineisiin, tarvekaluihin ja elämäntapaan. Tästä syntyi valtava määrä muistoja ja valokuvia. Vierailu herätti myös paikallislehden kiinnostuksen, joka kirjoitti heistä artikkelin heti seuraavaan numeroon. (Kotiseuturetken voi tehdä myös pandemia-ajan tyyliin karttojen ja googlen avulla ja saada niistä kirjoitettua FamilySearchin muistohin mukavan kertomuksen kokemuksistaan.)