akty urodzenia braci mojej babci, urodzonych w USA New London Connecticut
Witam ,proszę o pomoc w uzyskaniu aktów urodzenia braci mojej babci. Obaj urodzeni w New London Connecticut USA. Starszy to Bronisław Duda ur.1912 r.08.26 ,oraz Józef Duda ur.1919.11.01 obaj w New London Connecticut synowie Aleksandra Dudy i Bronisławy Siargiej ( Szerget, Siergiej). Aleksander i Bronisława pobrali sie w 1911r.w New London Connecticut USA.
Bronisław zmienił w pózniejszym czasie imie na Beniamin Stanley Duda ,zmarł w Grotton Connecticut.Posiadam jedynie akt zgonu wuja Bronisława ,jedyny slad oprócz 2 zdjęć z dzieciństwa w USA gdzie powrócił z Polski mając lat 17 i ślad zaginoł . Wiemy ze mieszkał u P.Poreda. Pradziadkowie wrócili do Polski w 1921r. z obojgiem synów.Wuj opuścił kraj w 1929 r ,szukali go rodzice a moi pradziadkowie ,rodzeństwo, bez skutku ..aż odnalazłam go po ponad 50 latach.. dotrzymałam obietnicy babci ze znajdę wuja ,niestety żadne z 6 rodzeństwa nie doczekało tej chwili.. Nie posiadamy żadnego zdjęcia wuja z okresu życia w USA. Wiem ze zmarł w 1991 r. w Grotton ,pochowany w mogile wspólnej przez opiekę był weteranem wojennym ,znalazłam dokumenty i numer ubezpieczenia i to wszystko co wiem … Proszę o pomoc ,pisałam do Polonii w New London,bez skutku.. do parafii do Ratusza..bez echa ,nie mam rodziny w USA by mogli pomóc. Od dwóch lat walczę o choć akty urodzenia dwojga braci babci ,nie mam już nadziei do kogo sie zwrócić. Magdalena
答え
-
Cześć Magdaleno,
Przeszukując następującą stronę, udało mi się znaleźć urodzenie Bronisława i ślub Aleksandra/Bronisławy, ale nie urodzenia Józefa.
https://connecticutgenealogy.org/
Nie ma tam jednak możliwości przeglądania skanów dokumentów. Strona zawiera linki do miejsc, w których można kupić kopię (jest dość ****).
Czy próbowałaś przeszukiwać Myherritage? To również kosztuje, ale możesz skorzystać z bezpłatnego okresu próbnego.
Powodzenia!
https://www.myheritage.com/research/collection-20389/connecticut-births?s=275764761
0 -
Witaj Magdalena,
Znalazlam akt urodzenia Bronislawa Dudy, 26 sierpien rok 1912. Okazuje sie, ze Jola Zielinska utworzyla drzewo rodzinne Bronislawa Dudy w FamilySearch.org wyglada na to, ze Jola Zielinska jest z Toba spokrewniona. Poniewaz nie moge zalaczyc tutaj kopii aktu urodzenia Bronislawa Dudy, moglam tam dolaczyc te kopie z innymi dokumentami do wpisu o Bronislawie Duda jako jego "sources" czyli dokumenty. Jesli wpiszesz sie do FamilySearch.org bedziesz mogla tam zobaczyc akt urodzenia Bronislawa Dudy. Jest to bezplatne. Niestety, nie udalo mi sie znalezc aktu urodzenia Jozefa Dudy, brata Bronislawa. Serdecznie pozdrawiam, Maria Eppich
0