Hiányzó helységnevek és egyéb furcsaságok
Az utóbbi időben sokszor találkoztam olyan bejegyzéssel az adatbázisban, amelyben helyszínként csak annyi volt megadva, hogy Magyarország minden további részletezés nélkül (ld. pl. Újkígyóson https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6VBM-CJNF). Ugyanakkor a konkrét képet megnézve elég egyértelműen kiderül, hogy pontosan hol történt az adott esemény. Ez hiba az adatbázisban, vagy van valamilyen megfontolás mögötte?
+Furcsaság, ugyancsak Újkígyósról: az állami anyakönyvek mellett nincs nagyító, tehát elvileg nem kereshetők, ugyanakkor a DGS számot beírva a sima record search megfelelő rubrikájába kiderül, hogy elég sok bejegyzést már indexeltek (pl. 4812829). Ezek félbehagyott indexelési projektek (aktuálisan magyar nyelvű indexelési projektből én csak egyet látok, az is budapesti)?
コメント
-
A katalógusból azért hiányzik a nagyító, mert már több, mint két éve nem volt frissítve, tehát az újabb indexekről nem tud. Ezekről az új indexekről még nem találtam semmi hivatalosat, de erősen az a gyanúm, hogy gépi indexelés eredményei. (Az önkéntesek nem biggyesztenék ilyen következetesen a férj vezetéknevét a feleségre, és mint írtad, híre-hamvuk ezeknek az anyakönyveknek az indexelési oldalon.)
A "Magyarország" mint helyszín az automata-szabványosítás túljavítása. Átestek a ló túloldalára: az automata folyamat most már nem rakja a helyszínt más földrészre, mert meg se próbálja azonosítani.
1 -
Huhh, ez azért eléggé csökkenti az adatbázis használhatóságát. Reméljük, hogy valamennyit visszavesznek a fejlesztők az automatizmusokból.
A gépi indexelés címke amúgy megjelenik, amikor ezekhez az újabb bejegyzésekhez tartozó képet nézi meg az ember, szóval biztos igazad van. Ez alapvetően nem is lenne gond, csak az kicsit zavaró, hogy ezek szerint sok film lehet párhuzamosan részlegesen indexelt állapotban, hozzáférhető dokumentáció nélkül.
0