egyházi anyakönyvek 1895 után...
Kedves Mindenki, ... új vagyok a csoportban, tehát elnézést ha nyitott, vagy már kitárgyalt témát vetek fel:
Tisztában vagyok vele, hogy 1895-től Mo.-on bevezetésre került az állami anyakönyvezés, innentől tehát ez a hivatalos. Mégis okom van azt feltételezni, hogy nagyon hasznos lenne, ha az azóta is vezetett egyházi anyakönyvek valamiféleképpen online kutathatóak lennének.
Azért gondolom igy, mert ez a "szekularizáció" lassan, generációkon keresztül ment végbe.
Gondoljátok csak el, azt a falusi/városi egyszerű embert, akinek az örök-élet kérdései, és annak földi vetületei mindenképpen az egyházhoz kötődtek (születés-keresztelés, házasság, temetés)... nos a mi emberünk megtudja, hogy holnaptól kezdve nem a pap/lelkész-, hanem a "tanács" anyakönyvvezetője előtt kell megjelenni ezekben a kérdésekben.
Nem is beszélve arról, hogy nem sokkal később ki tört az első világháború, majd a második. Az állami apparátus döcög, de az egyház talán folyamatosabban működik...
... nem is folytatom, talán értitek mire gondolok. Ebből következően erős kétségeim vannak az első évtizedek állami anyakönyvvezetését illetően.
(Konkrétan az én eseteben pl. az anyai nagyszüleim esküvője nem található a Nagykállói állami anyakönyvekben, - pedig biztos, hogy ott történt - de sajnos nem áll módomban a helyi egyház anyakönyveibe betekinteni, miután Kanadában élek.)
Másrészről azt is tudjuk, hogy a Mormon hátterű milrofilmezés Mo.-on az 196x-as években történhetett. Szinte biztosra veszem, hogy a felvételek rögzítésé nem állt meg 1895-nél, bár csak eddig vannak azok publikálva az FS-ön.
A kérdésem tehát röviden: hogyan lehetne azt elérni, hogy az 1895-utáni egyházi anyakönyvek is kutathatóak legyenek online ? (természetesen tiszteletben tartva a 100/70/30 (vagy bármely egyéb felosztású) éves kutathatósági irányelveket)
コメント
-
De, az egyházi anyakönyvek rögzítése szigorúan megállt 1895 szeptember 30-ával. Az adatmegőrzési szerződés az FS-el odáig terjedt.
Az evangélikus anyakönyvek az Őskeresőn, a katolikusok közül pedig egyházmegyétől függően a levéltáraik weboldalán, előfizetéses alapon elérhetők. Valami rémlik, hogy a debreceni református egyházkerület is rakott fel valamit, de most hirtelen nem találom.
0 -
Itt vannak összegyüjtve az elérhetőségek: https://matricula.hu/
1