1670-es filmtekercsek
Kérdezném, hogy pl. Bardejov (Bártfa) 1670-től kezdődő filmtekercsét nem lehetne feltenni a FS netes oldalára? Ebben nem látok adatvédelmi korlátozást.
DGS szám: 4405842 Filmszám: 1792055 Items 3 - 5
Köszönöm szépen.
ベストアンサー
-
(Apától nem kérdeztünk matekot, mert elkezdte Ádámnál és Évánál, és sosem jutott Noé bárkájáig. Remélem nem utánzom túl nagyon.)
Manapság minden filmnek két száma van: a filmszám, ami a mikrofilm-tekercsre van írva, és a digitális képcsoport száma, ami alatt a FamilySearch számítógépein nyílván van tartva. E második számnak több megjelölése is van (például DF = "Digitális Filmszám" vagy DGS = Digital Genealogical Society [number] "digitális Genealógiai Társaság [szám]"), de mindegyik ugyanazt jelenti.
A mikrofilmezés folyamata próbálta a filmanyagot nem pazarolni: amikor végetért egy anyakönyv, de még volt hely a filmtekercsen, akkor beraktak néhány könyvjelző-képet, és elkezdték a következő anyakönyvet filmezni. Ez a következő anyakönyv nem feltétlenül fügött össze az előzővel: lehetett teljesen más időpontból, felekezetből, helységből.
A digitálizálásnál ezeket a filmrészeket ("item") nem választották szét: a digitális képcsoportot ugyanúgy egyként kezelik, mintha a filmet tekernénk. Ha a filmen/csoportban bárhol van védett anyag, akkor az egész film/csoport védett.
A bártfai 1600-as évekbeli RK anyakönyvek (https://www.familysearch.org/search/catalog/634957 "Notes" részében az első sor) ugyanazon a filmen vannak, mint a bánszkai GK 20.-ik századi keresztelések (https://www.familysearch.org/search/catalog/634922 "Notes" részében a negyedik sor). Ezért az egész film/képcsoport védett.
0
答え
-
Sajnos az FS minden-vagy-semmi alapon tartja be az adatvédelmet, és a kérdéses film első részében 1943-1950-es görög katolikus keresztelések vannak Bánszka, Zemplén megyéből (https://www.familysearch.org/search/catalog/634922).
0 -
Köszönöm szépen, de mégsem értem. A megadott http-n valóban Bánszka szerepel, de egyik filmszám sem egyezik az általam megadott 4405912-vel. Ha jól értem, akkor Bártfa anyakönyvének első részén szerepel Bánszka anyakönyve? Hogyan jöhet az 1670-es évekhez 1943-1950?
Vannak olyan helységek, ahol kihagyták az adatvédelmi korlátozás alá eső anyakönyveket, de a többit feltették. Tudom, nem Öntől kellene ezt kérdeznem, de gondoltam, hátha tud/nak segíteni.
Mi a különbség a DF és a DGF között? A küldött képen - ha jól látom - DF szerepel.
Köszönöm szépen! Üdvözlettel! Borsos Józsefné.
0 -
Kedves Júlia!
Köszönöm szépen a válaszát, megértettem. Sajnálatos, hogy nem tudták szerencsésebben megoldani, emiatt nem lehet a régi anyakönyvet megnézni.
Viszont még egy kérdésem lenne: lehetséges, hogy ebben az anyakönyvben keressek a bártfai 1670-es években? Pl. Érden is van egy Központjuk és esetleg ott lehetne kizárólag ebben az évkörben keresnem? CSAK ez érdekelne engem!
Az érdi telefonszám nem él, ha esetleg tudna másikat adni, fel tudnám hívni Őket.
Köszönöm szépen gyors válaszát, üdvözlettel:
Borsosné Magdi.
0 -
Sajnos a filmkölcsönzés megszüntetése azt jelenti, hogy ezek a filmek biztosra csak Salt Lake City-ben, a Családtörténeti Könyvtárban nézhetőek. Ha valaki a múltban kikérte a filmet, és a Családtörténeti Központ nem küldte vissza, akkor abban a központban megnézhető -- feltéve, hogy van még működő mikrofilm-gépük, és nyitva vannak. Arról senki sem vezet adatbázist, hogy melyik központban melyik filmek maradtak raktáron; ezt csak a központ alkalmazottai (önkéntesei) tudják megmondani.
Sajnos a központtal való kapcsolatfelvételben egyáltalán nem tudok segíteni: az FS-nek én is csak egyszerű használója vagyok, és innen Pennsylvániából nem találok semmi hasznosat az érdi központról.
Két gondolatom van még, hogy hogyan tovább.
Egy: az FS filmezési szerződésének az egyik "ára" az volt, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár is megkapta a magyarországi egyházi anyakönyvek filmeit. Nem tudom, hogy a szlovákiai anyakönyvek filmezésénél is volt-e ilyen része a szerződésnek, de talán érdemes volna megérdeklődni a szlovák levéltártól (aminek nem tudok semmit az elérhetőségéről, sajnos).
Kettő: a Családtörténeti Könyvtárnak két "távoli kutatási" szolgálata is van: a Kutatószolgálat (Lookup Service), és a Virtuális Konzultáció (Virtual Genealogical Consultation). Nem tudom, hogy bármelyikkel lehet-e a bártfai filmet megnézni, de egy kérdést megér. (Végül is ingyenes.)
1 -
Nagyon szépen köszönöm az információkat, utána járok. Azt gondoltam, Önök Mo-on vannak.
Elnézését kérem, hogy ennyire "rajta vagyok" a témán, de nagyon szeretném tudni, kik a legutolsó "kereshető" őseim.
Minden jót kívánok, üdvözlettel:
Magdi.
0 -
Kedves Magdi!
Szent-Györgyi Julia egy ugyanolyan felhasználó, mint Ön, nem a FamilySearch munkatársa, így nem fog tudni segíteni abban, hogy Ön kapcsolatba lépjen velünk. Kérem, hogy írjon egy emailt az alábbi email címre és emailben megbeszéljük, hogy tudok Önnek segíteni:
eu_support@familysearch.org
FamilySearch Support Hungary Team
0