Hogyan bizzak meg az indexelésben?
Ezen az oldalon ( Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895; https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-YSY6-SM3?cc=1743180 12 azaz tízenkettő darab indexelés van. Én ennél jóval több ( ha jól számoltam 41) bejegyzés van. Nem kellene ennyire kapkodva indexelni. Itt a nagy baj csak az, hogy ez soha nem kerül ismét indexelésre!
コメント
-
?
Én 41 sort számolok az "Image Index" fülön, vagyis a képkockához 41 indexelt keresztelés van csatolva. A képen pontosan ennyi keresztelés látható.
Az kétségtelen, hogy az indexelésben gyakoriak a félreolvasások, kihagyások, és egyéb hibák, de ettől még használható marad az index. Végül is az index nem maga az adat, hanem csak segédlet az adat megtalálásához.
A félreindexelésről a kedvenc példám: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVNX-3382
Szlovákiai anyakönyv, tehát az index nem javítható. Az apa helyesen Gröberszberger Gusztav, az anya helyesen Manszbart Aloysia. Az "arendat. Cath.", ami az anyaként lett indexelve, az ténylegesen az apa foglalkozása (arendátor: földbérlő) és vallása.
Az egészből a fő tanulság? Mégis megtaláltam, vagyis az index teljesítette a célját.
0 -
Az én kedvencem ez:
Véleményem szerint az index sok anyakönyv esetében teljesen használhatatlan, mert olyanok indexelték őket akik nem tudnak magyarul. Sem olvasni, sem értelmezni nem tudták a bejegyzéseket és a kereső nem ad találatot. Tudni kell hogy mit keressünk és hogy hol.
0 -
Érdekes! Délelött csak 12 indexelés jelent meg! Többször is próbáltam! Ettől még nem vagyok eldölve az indexelésektől. Irgalmatlan mennyiségű rossz van fent. Igen sokat javítok. ( többek között ezért hagytam abba az indexelést) Az már nálam nem is hiba ha lehagyták az ékezeteket! De ,hogy nem tudják a névböl a nemet megállapítani az már szomorú. És aki nem Magyar pl. nehezen kezeli az előneveket és cimeket! Én nem engedném a Magyart idegennek! Látszik a munkákon, hogy sokan a mennyiségre és nem a mínőségre mennek!
0 -
Sziasztok! A FamilySearch irányelve az, hogy mindenki csak és kizárólag az anyanyelve szerinti könyveket indexeljen, de arra nincs kapacitásunk, hogy minden egyes indexelőnél lenyomozzuk, hogy mennyire ismeri az általa indexelt nyelvet. Pont emiatt adott a lehetőség a javításra. Az esetlegesen kimaradt rekordokat pedig utólag hozzá tudjuk adni, ha jelentitek. Köszönöm!
0