Vanhojen käsialojen opiskelua
Sukututkimuksessa on tarpeen ymmärtää edes jossain määrin sitä ihmeellistä tapaa, miten ennen kirjoitettiin. Se alkaa siitä, että meille vanhemmille ihmisille jo koulussa tuskalla opeteltu kaunokirjoituskin on outoa meitä reilusti nuoremmille. Aina vain tulee esiin erikoisempia tapoja kirjoittaa kirjaimia.
Kun tarpeeksi kauas ajassa mennään, kirjoituksesta tulee ihan kaunista taidetta (silloin kun se on selkeää). On mahtava tunne tajuta, mitä jossakin lukee - mikä joku nimi on! KATSO TÄNNE!
Foinikialaiset, kreikkalaiset jne -- meidän kirjoitus on saksalaisesta kirjoituksesta ajan kanssa muovautunut.
Wanhaa kirjoitusta voi oppia! Sitä oppii tutustumalla ensin kirjaimiin, opettelemmalla itse nitä piirtelemään, koettamalla kirjoittaa tavallaisia sanoja niillä. Sitten voisi koettaa ymmärtää vaikka rippikirjoista nimiä. KATSO TÄNNE. Nimet ovat helpompia kuin suorasanainen teksti.
Oikeudenkäyntipöytäkirjoihin ei kannata vielä pitkään aikaan mennä. Kuitenkin on niin, että kunnon kaunokirjoituksella pärjää pitkälle. On hyvä tuntea joitakin wanhoja kirjaimia, joita on tuon kaunokirjoituksen höysteenä.
1700-luviun alkupuolen kirjoituksessa wanhan kirjoituksen ymmärtämistä saattaakin tarvita jo ihan oikeasti.
Kirjainten opettelu on hauskaa aikuisenakin - oppia lukemaan uudestaan!
Wanhat sanat -verkkosivulla on kuvakaappausnäytteitä (tällä hetkellä n. 100) nimistä yms. Varsinkin perukirjakuvat ovat jänniä. Sieltä voi myös hakea eri kirjaimillaa katseltavaa ja ihmetellä kuinka joitakin kirjaimia kirjoitetaan. KATSO TÄNNE.
Käsialaopastusta kootaan nyt Wanhatsanat.fi -sivuille.