Örökbefogadás, névváltozás indexelése
Üdv Mindenkinek,
Új vagyok a csoportban és középhaladó a családfaépítésben (fél év alatt kb. 700 főnél járok).
Első önkéntes munkaként születési anyakönyvet indexelek 1913-ból. Az egyik születés megjegyzéseként feljegyezték, hogy a "törvénytelen" gyermeket örökbe fogadták, és a családneve az örökbefogadóéra változott. Ezt hogyan kellene kezelni? Rögzítsem a személyt a születési nevén és az örökbefogadás utáni nevén is? Vagy csak az elsőn? Esetleg csak az új nevén? Nekem az utóbbi kettő egyformán logikus lenne.
A kérdés vonatkozik a magyarított nevek kezelésére is. Szül. anyakönyvben láttam már olyat, hogy valaki a 30-as években nevet váltott.
Úgy látom, hogy indexeléskor nem lehet szabadon felvenni új mezőket. Csak azt lehet kitölteni, ami adott, így ezeket az adatokat alternatív névként vagy megjegyzésként nem indexelhetem.
Minden infót előre is köszönök!
Commenti
-
Az utasítás "mire emlékezzünk" részében szerepel, hogy:
When indexing births, please note that some documents record adoptions with the names of both adoptive and birth parents. In this instance, index the names of the birth parents.
vagyis csak a születési nevet indexeljük.
A névváltoztatásokra (névmagyarosításokra) azt hiszem, az "általános irányelvek"-ben a második pont vonatkozik:
If alias names were included on a document, or if an individual's name was listed with various spellings on the document, include all variants, separating each with the word Or.
vagyis dédapám "Polster or Palotay"-ként lenne indexelve.
0 -
Sziasztok!
Ez a második pont nem inkább azokra vonatkozik, ahol olyasmi olvasható a dokumentumban, hogy
pl: A B "a közéletben C D -ként ismeretes" ?
Bár a névmagyarítás, mivel gyakori, valahogy mégiscsak célszerű lehet rögzíteni.
Vajon egy utólagos keresésnél az "OR" operátor miatt mindkét nevet beteszik a találati listába?
Hogy látjátok?
0 -
Az "alias" utasítás szerintem mindenféle névváltozatra vonatkozik, függetlenül attól, hogy hivatalos-e.
Az örökbefogadásról szóló utasítást közelebbről olvasva, talán úgy gondolják, hogy a gyereknek mindkét nevet beírjuk, csak az örökbefogadó szülőket nem. Ez kevésbé képezne kivételt a névváltozatok okától függően.
A kereső bármelyik névre keresve felhozza a "vagy" neveket. Például nagyapám születése pontosan az utasítás szerint volt indexelve: "Polster Vagy Palotay Gyula József". Kipróbáltam, és első találat volt "Gyula Polster"-re és "Gyula Palotay"-ra is. (Beírtam az anyja nevét is, a kör szűkítése végett.)
0