Mitkä olisivat parhaita käytäntöjä ja niksejä tietojen etsimisessä historiallisista asiakirjoista?
Hakumahdollisuuksia, hakujen määrittelytapoja ja asiakirjoja on valtaisa määrä ja FamilySearchissakin se on ihan oma "tieteensä".
Alla oleva hakemisto-ohjeartikkeli löytyi ja siinä esitetty ohjelman hakutekniikka on tietysti olennaista osata, mutta millaisia olisivat ihan parhaita käytännön niksejä tietojen etsintään historiallisista asiakirjoista?
Meilleure réponse
-
Parhaita tietojenetsimisen niksejä?
Sukututkimuksen harrastajilla ja ammattilaisilla on monilla varmaan omat niksinsä ja menetelmänsä, jotka voivat olla erilaisia mutta johtavat kuitenkin samalla tavalla tietojen löytämiseen.
Talonhaltijaluettelot
Muutamien kuntien alueelta on laadittu luetteloita talonhaltijoista. Niistä näkee usein myös mikä on mahdollinen sukulaisuussuhde eri sukupolvien talonhaltijoiden välillä eli onko talo pysyhyt suvun hallusssa vai siirtynyt vieraille. Luetteloon on tutkittu ansiokkaasti talojen isäntiä taaksepäin jopa 1500 -luvulle asti.
Luettelosta näkee myös mistä on taloon naitu emäntä tai saatu isännäksi vävy. Usein nämä taphtuvat saman kunnan alueelta tai jostain lähikunnasta,
Hakuominisuudella voi nähdä kätevästi esimerkiksi missä taloissa on ollut merkittävässä ominaisuudessa tiettyä sukua.
Tässä on linkki erääseen verkosta löytyvään ilmaiseen ja luotettavaan talonhaltijatietokantaan:
Etusivulle on lueteltu sisällysluettelona pitäjät, joita on yli 40 ja lisäksi on saman verran hajapitäjiä eri alueilta Etelä- Suomesta.
0