Paikkakunnan tarkentaminen hauissa?
Meilleures réponses
-
Hei,
Asiakirjahaussa on hakutavoissa hieman eroa siinä, haluaako hakea rippikirjoista, lastenkirjoista vai syntyneiden ja kastettujen kirjoista.
Kuvakaappaukset on Android-puhelimen FamilySearchin Tree sovelluksesta. Hakunäkymä on hyvin samanlainen myös tietokonesivustolla.
Asiakirjahakuun pääsee vasemman yläkulman kolmesta viivasta ja sitten valitsee Hae historiallisista asiakirjoista. Tämä onkin jo varmasti tuttua.
Asiakirjahaussa pääikkunan hakutoiminnossa voi hakea etunimen, sukunimen paikan ja vuoden perusteella. Tässä Paikka on pääasiallisesti asuinpaikka, eikä esim. syntymä- tai kuolinpaikka.
Tähän kohtaan kun laittaa paikan esim. Saarijärvi, Vaasa, Suomi, niin järjestelmä hakee ensisijaisesti rippikirjoista ja muista lähteistä esim. erilaisista siirtolaisasiakirjoista ja Yhdysvaltojen censuksista.
Jos haluaa etsiä lapsia (lastenkirjoista ja rippikirjoihin merkittyjä lapsia), niin kannattaa etsiä vain etunimellä, koska lapsille on vain harvoin merkitty sukunimeä tai patronyymiä.
Syntymäpaikan perusteella etsiessä kannattaa valita hakuun Lisää vaihtoehtoja.
Lisävaihtoehdoista valitaan elämäntapahtumista Syntymä ja siihen kohtaan laitetaan tuo Saarijärvi, Vaara, Suomi.
Hakutuloksissa tulee ensimmäisenä ne tulokset, joissa syntymäpaikaksi on merkitty indeksoinnissa juuri tuo paikka.
Näiden tulosten alapuolella tulee sitten muita paikkoja, jotka ovat Vaasan läänissä ja niiden jälkeen tuloksissa tulee paikkoja, joissa syntymäpaikaksi on merkitty vain Suomi.
Mikäli haluat saada vain Saarijärvellä syntyneiden tulokset, niin sitten napauta aktiiviseksi Näytä tarkka haku -valikko.
Tämän jälkeen laita Syntymäpaikan kohdalla olevaan laatikkoon ruksi, jolloin tuloksiin pitäisi tulla vain ne hakutulokset, joissa on syntymäpaikaksi on kirjattu Saarijärvi, Vaasa, Suomi. (kirjainkoolla ei ole väliä).
Tätä täsmällistä hakua kannattaa käyttää vain harkiten.
Asiakirjahauissa kannattaa aina muistaa, että nimet on usein erilaisissa asiakirjoissa, kuten rippikirjoissa lyhennetty. Myös Indeksoija on saattanut lukea nimen hieman väärin, joten nimiä kannattaa lyhentää esim. Henrik-nimi on voitu kirjoittaa Henrich, Henric, Hendrich, Hendric tai Henrik ja lyhentämällä nimi Hen* haetaan kaikkia nimiä, jotka alkavat kirjaimilla Hen. FamilySearchissä käytetään tähteä * nimien lyhentämiseen.
Jos Henrik onkin jossain kirjoitettu Hindrik, niin voidaan käyttää kysymysmerkkiä ? yhden kirjaimen korvaamiseen, eli kirjoitetaan H?ndrik tai voidaan yhdistää nimen lyhentämiseen H?n*.
1 -
FamilySearchissä ei tosiaan ole omaa solua patronyymille, mutta jos henkilöllä ei ole oikeaa sukunimeä, niin patronyymi laitetaan sukunimikenttään.
Vielä ei ole olemassa yleisessä käytössä olevaa softaa, joka voisi lukea digitoiduissa kuvissa olevia tekstejä. Sitä kyllä kehitetään, tuomiokirjahaku on hyvä esimerkki tästä. Itselle hankalia tekstejä voi kysellä täällä, jos joku toinen saisi niistä selvää.
Tässä on erään sukulaiseni ID: MHLL-4LB
0
Réponses
-
Hei Heidi
Näin haen
Tarkennan haun, että tulisi vain Mahlu, Saarijärvi, Vaasa, Suomi
Käy näin
Pena
0 -
Hei,
Tuossa asiakirjahaussa on muutama kohta, jotka pitää tiedostaa:
- Haettaessa rippi- ja lastenkirjoista, paikkaa ei saa laittaa syntymäpaikaksi, vaan se pitää laittaa asuinpaikaksi.
- SYY: Rippi- ja lastenkirjoissa ei läheskään aina ole merkitty henkilön syntymäpaikkaa ja vaikka se olisikin merkitty, niin sitä ei ole indeksoitu -> Haku ei anna tuloksia, jos hakuehdoissa on täsmällinen syntymäpaikka
- Hakuehdoissa voi kokeilla takemmalla paikkatiedolla eli lisäämällä kylän asuinpaikkaan. Tässä pitää muistaa, että joka paikassa kylää ei ole indeksoitu, vaan tiedot ovat pitäjätasolla.
- Syntyneiden kirjoissa lapsen nimi on pelkkä etunimi (etunimet). FamilySearchiin tallennetuissa indeksoiduissa syntyneiden- ja kastettujen kirjoissa lapsi on pelkällä etunimellä.
- Jos haussa kirjoittaa henkilölle sukunimen (patronyymin) -> tuloksissa etsitty henkilö on vain isänä tai äitinä
- Henkilön omaa syntymätietoa etsittäessä, pitää kirjoittaa vain etunimi
- Syntymätiedot on indeksoitu vain seurakuntatasolla. Kylännimeä ei kannata laittaa syntymäpaikkaan.
1 - Haettaessa rippi- ja lastenkirjoista, paikkaa ei saa laittaa syntymäpaikaksi, vaan se pitää laittaa asuinpaikaksi.
-
Kiitos taas Heidi
Koska lapsen syntymäpaikkaa ei ole indeksoitu, ei sitä näy syntymätiedoissa.. Vain kastetiedoissa näkyy paikkakunta. Olenkin ihmetellyt sitä. Olisi hyvä myös, jos FS:ssä olisi oma solu patronyymille kuten Hiskissä, mutta jenkkilässä ei taida patronyymillä ole käyttöä kuten meillä. Onko muuten olemassa jotain softaa, jolla voisi lukea rippikirjojen kuvista muuta teksitä, mitä sinne on kirjoitettu, rangaistukset, muutot ja muut? Minulle tuottaa myös tuo vanha ruotsin kieli vaikeuksia.. Varmaan niitä voi kysellä täälläkin. Voitko lähettää viestillä jonkun ID:n minulle, niin näen miten sinä olet täyttänyt profiileja..
0