I'd like to know more about Hungarian Greek-Catholics/Romanian Greek-Catholics. Are there any sites
Answers
-
Helló Mónika!
Nekem vannak görög katolikus őseim és nem Magyar vagy Román görög katolikusok voltak hanem Ruszinok. Sajnos a ruszinok száma nagyon lecsökkent mára mert beolvadtak a Szlovákok és az Ukránok közé. Persze nem önként, de könnyen ment mert szláv nyelv az is. Egyébként szerették a magyarokat és szívesen költöztek a mostani észak kelet szlovák részről délebbre. Arról hogy a Románok között is "népszerű" vallás volt ebből az írásból https://www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/jobbagyandras.pdf
Engem ez a része érdekelt görög katolikus egyháznak. Érdemes elolvasnia ennek az oldalnak a történelem részét. https://hu.wikipedia.org/wiki/Hajdúdorogi_főegyházmegye
0 -
Köszönöm! A wiki oldalakat már elolvastam, a másik cikk nagyon érdekesnek néz ki, mindjárt elolvasom! Egyik dédnagymamám volt görög katolikus, sokat mesélt róla nagymamám, de igazán sokat nem tudtunk róla, mivel 8 éves volt nagymamám amikor meghalt édesanyja, Budapesten. Azt tudtuk hogy nagybányai volt és hogy valamikor Trianon után átjött Budapestre. Pár hónapja kaptam meg több kereszt illetve házassági anyakönyvkivonatot a Máramaros megyei kormányzattól és megtudtam hogy: Misztótfalúból származott. Ebben a faluban egy református templom van, és a hívek magyarok. A görög katolikus templom a szomszéd faluban van, Miszmogyorósban, és csak a mai hívek alapján ítélve, románok. (Ma összevont a két falú). Ami meglepett, hogy az összes (eredeti!) egyházi bejegyzés (1895 előtt) románul van, 1895 után a civil bejegyzések persze pedig magyarul és ott 2 testvére születésénél az a megjegyzés van hogy édesapja nem értett magyarul, hogy románul el lett magyarázva neki. Ezek szerint dédnagymamám legalább félig román volt, de azt sejtem hogy édesanyja is az volt. Ezért többet szeretnék tudni hogy milyen gyakoriak voltak a vegyes román-magyar házasságok, többnyelvűség a családokban, hisz dédnagymamám biztos hogy magyarul is tudott, stb.
0